Print this page

Perex poslal do Trendu predžalobnú výzvu kvôli blogu Šípoša Foto: mk

Vydavateľstvo Pravdy najprv verejne žiadalo Trend opraviť informácie v článku Gabriela Šípoša na TransparencyBlogu. Podľa informácií Omédiách.com vydavateľ Pravdy poslal do Trendu kvôli blogu aj predžalobnú výzvu.

 


Riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš na blogu TransparencyBlog na etrend.sk v analýze Viva, TA3 a Pravda zarobili na príchode Fica II písal o tom, že reklama štátu v médiách sa mení aj podľa výsledkov volieb a že niektoré média z toho profitujú.
TIS sa na základe dát TNS Slovakia pozrela kam zadávali reklamu ministerstvá a ich organizácie a vybrané veľké štátne firmy v období od januára 2009 po marec 2013. „Návrat Roberta Fica do vlády musel najviac potešiť Rádio Viva, Pravdu a TA3, ktoré si oproti koncu Radičovej vlády inzertne najviac polepšili," píše Šípoš. „Súčasnej vláde blízke médiá si vedú lepšie po voľbách ako pred nimi," dodáva šéf TIS, ktorý upozorňuje na podobný efekt aj za vlády Ivety Radičovej: „Tak, ako preferuje sebe blízke médiá Ficova vláda, tak to robil štát aj za Radičovej vládnutia, hoci efekt politizácie inzercie za nej vyzerá slabší."

Šípoš sa k predžalobnej výzve zatiaľ vyjadriť nechcel. Komentovať to nechcel ani Oliver Brunovský, jeden z majiteľov vydavateľstva Trend a zároveň šéfredaktor Trendu. Oslovila som aj šéfredaktorku Pravdy, zatiaľ stanovisko vydavateľstva neposkytla.

Podľa informácií Omédiách.com vydavateľ Pravdy chce, aby Trend odstránil z blogu podľa neho nepravdivé informácie. Za také považuje porovnanie s reklamou v Petit Presse. Tvrdí, že tam mal Šípoš zarátať aj regionálnu tlač. Ďalej namieta, že Šípoš označil majiteľa ako "pozadie Smeru". Zdôrazňuje, že ich vlastní spoločnosť Florena, ktorej jediným majiteľom je podnikateľ Karol Biermann.

Šípoš a Perex si už verejne vymenili svoje názory

Po tom, ako vyšiel blog TIS, vydavateľstvo Perex zverejnilo na webe Stratégie svoju reakciu, v ktorej píše: „Šípoš zavádzajúco prezentoval čiastkové údaje, ktoré v negatívnom svetle vykresľujú tie médiá, ktoré mu nie sú po vôli. Týmto článkom opäť ukázal, že je zaujatý a odborne nespôsobilý. Je evidentné, že G. Šípoš nerozumie danej problematike, resp. zámerne publikoval nekorektné a nepravdivé tvrdenia s cieľom poškodiť denník Pravda a spoločnosť Perex," píše Emília Fullová, členka predstavenstva Perexu.

Nepáči sa jej selektívny výber zadávateľov inzercie, ktorý mal byť podĺa nej širší. Perexu sa nepáči ani selektívny výber médií. "Analyzoval štátnu inzerciu iba v jednom titule, pričom viaceré vydavateľstvá majú vo svojom portfóliu ďalšie tituly, ktoré na štátnej inzercii zarobili významné sumy." Perex upozorňuje špeciálne na vydavateľstvo Petit Press.

Perex sa ohradzuje aj proti spochybňovaniu vlastníckej štruktúry spoločnosti. „Vlastníkom Perexu je spoločnosť Florena, ktorej jediným majiteľom je Karol Biermann. Akékoľvek spochybňovanie, podsúvanie a navodzovanie iných súvislostí vážne poškodzuje dobré meno našej spoločnosti a denníka Pravda. Tento útok považujeme za súčasť nekalého konkurenčného boja, na ktorom sa G. Šípoš podieľa."

Na výhrady Perexu následne reagoval Šipoš, ktorý s nimi nesúhlasil. „TIS sa vo verejnom záujme pravidelne venuje obchodom medzi štátnou a súkromnou sférou, a bude aj naďalej sledovať, či sú verejné peniaze vynakladané transparentne, účelne a spravodlivo. Týka sa to aj médií a obzvlášť tých, o ktorých etike, profesionalite a skutočnom vlastníctve existujú vážne pochybnosti," napísal Šipoš.

Nie je to prvý konflikt medzi vydavateľom Pravdy a Šípošom. Presne pred rokom mali tiež názorový konflikt.

Podrobnosti: Šípoš k Pravde: Ja rád spolu s TIS znesiem trochu mediálnej žlče

Spoločnosť TNS Slovakia sa od článku Gabriela Šipoša dištancovala.