Print this page

Poslanec SaS podal trestné oznámenie na Kočnerovu chobotnicu (VIDEO) Foto: FB J. Rajtár

Poslanec SaS Jozef Rajtár dnes oznámil, že v súvislosti s nedávno zverejnenou komunikáciou Mariana Kočnera z aplikácie Threema podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na „Kočnerovu chobotnicu“ - na bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, Kočnera a syna majiteľa bezpečnostnej firmy Bonul Norberta Bödöra.


Obsahom trestného oznámenia sú dve závažné skutočnosti. Kočner mal podľa neho organizovať na základe e-mailovej adresy a telefónneho čísla poslanca Jozefa Rajtára monitorovanie jeho mailov a telefónu. Robil tak zvyčajne za výdatnej pomoci Norberta Bödöra. A nejde len o jeho osobu, vraj to bola rutinná záležitosť. Bolo monitorovaných veľké množstvo osôb – novinárov i prokurátorov.

Norbert Bödör to mohol realizovať buď prostredníctvomPolície SR alebo celá skupina bödörovcov môže vlastniť nejaké odpočúvacie zariadenie. Toto všetko musí polícia veľmi seriózne prešetriť, upozorňuje Rajtár.
Druhá skutočnosť je podľa neho to, že Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, dohadoval krivé obvinenie a odstíhanie Jozefa Rajtára za vymyslený trestný čin, a to vydieranie jeho osoby. „Polícia musí preto dôkladne vyšetriť, kto sa s ním na tom spolupodieľal, aby bolo jasné, ako takú závažnú činnosť robil a cez koho.“

Kočner má byť vypočúvaný v Justičnom paláci v Bratislave 9. septembra. „Kočner sa často s Norbertom Bödörom, ale aj s Jaroslavom Haščákom dohadoval o rôznych okolnostiach, ako vybavovať veci, ktorého vyšetrovateľa odstaviť a pod. Či sa dopátrame ku konkrétnym vykonávateľom trestných činov, vo veľkej miere záleží od výpovede Mariana Kočnera. Hrozí však, že vyšetrovanie Kočnera bude zmarené, pretože osoby, ktoré sú na slobode, vedia ovplyvniť takéto zmarenie vyšetrovania,“ myslí si Rajtár. Takisto potenciálne môže hroziť útek Kočnera. Je totiž podľa poslanca veľmi zvláštne, že napriek tomu, že by mal Kočner vypovedať v Pezinku, vynútil si, že bude vypovedať v Bratislave.

Riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktoré ho má na starosti, a má na starosti aj jeho prevoz z Leopoldova do Bratislavy, vydalo varovanie pred tým, aby vypovedal v Pezinku, čiže konali v súlade s tým, čo si želal Kočner, myslí si Rajtár. „Riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže je pán Milan Ivan, ktorý donedávna robil pre firmu napojenú na Norberta Bödöra.  Navyše nadriadenou Milana Ivana je ešte stále úradujúca Monika Jankovská. Žiadame políciu, aby konala,“ povedal Rajtár.