Print this page

Zomrel fotograf, ktorý sa preslávil fotkou ​​muža s taškou, ktorý sa postavil proti tanku (VIDEO) Zdroj: The Times

Vo veku 64 rokov zomrel americký fotograf Charlie Cole, ktorý sa preslávil fotkou osamoteného muža, ako stojí proti kolóne tankov. Informoval o tom dnes server BBC News.

 

Snímka sa stala symbolom prodemokratických protestov na pekinskom námestí Tchien-an-men v roku 1989. Čínska polícia vtedy demonštráciu brutálne potlačila, zomreli vtedy stovky ľudí. Cole za fotografiu dostal v roku 1990 cenu World Press Photo.

Cole žil v posledných rokoch na indonézskom ostrove Bali, kde minulý týždeň zomrel. Slávnu fotku muža proti tanku urobil 5. júna 1989 pre časopis Newsweek z hotelového balkóna. Cole bol jedným zo štyroch fotografov, ktorým sa podarilo scénu zachytiť.

Deň predtým - v noci na 4. júna - čínska armáda tvrdo zasiahla proti demonštrantom, ktorí niekoľko týždňov v centre Pekingu požadovali pri protestných akciách demokratické reformy. Zahynuli stovky, možno až tisíce študentov, aktivistov aj ďalších občanov. Úrady následne pozatýkali viac ako 1600 ľudí po celej krajine, ktoré podozrievali zo zločinov spojených s demonštráciami. Oficiálne bilanciu obetí čínske úrady nikdy nezverejnili.

Symbolom mierového odporu sa stal muž oblečený v bielej košeli s taškou v ruke, ktorý sa deň po masakre postavil v Pekingu do cesty dlhej kolóne tankov a obrnených vozidiel. Totožnosť muža nie je doposiaľ známa, rovnako ako nie je známe meno vodiča tanku, ktorý dotyčného odmietol zraziť.

Fotograf Charlie Cole uviedol, že očakával mužovu smrť a cítil zodpovednosť zaznamenať, čo sa deje. Protestujúceho nakoniec z ulice odtiahli dvaja muži. O jeho ďalšom osude sa nič nevie.

Coleovi bolo jasné, že ho čínske bezpečnostné zložky podrobia prehliadke, a tak nevyvolaný film ukryl v kúpeľni hotela. Krátko potom, čo snímku zhotovil, vtrhli do jeho hotelovej izby zástupcovia čínskych úradov, film ale nenašli.

Udalosti na námestí Tchien-an-men sú v komunistickej Číne dodnes predmetom prísnej cenzúry a fotografia muža stojaceho proti tanku je naďalej zakázaná.