Print this page

Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov Foto: NPZŽ

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

Hlavným iniciátorom a organizátorom Národného pochodu za život je Konferencia biskupov Slovenska a nezisková organizácia Kanet. Spolupracujú ďalšie cirkvi, spoločenstvá, pro-life organizácie a ďalšie organizácie.  

K Národnému pochodu za život sa už niekoľko dní hlási aj neofašistická strana Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko. Jej lídri avizujú účasť na pochode, organizujú kampaň a pripravujú aj vlastnými autobusmi zvážať účastníkov z rôznych kútov Slovenska.

 

Organizátori Národného pochodu za život dnes zverejnili stanovisko, v ktorom sa "dištancujú od nevhodných prejavov" a to "v snahe zabezpečiť pokojný priebeh podujatia a predísť možným nedorozumeniam a rizikám."

"Vyzývame všetkých, ktorí chcú prísť na Národný pochod za život, aby sa ho zúčastnili pokojným spôsobom a vyvarovali sa násilných a urážlivých prejavov. Dôrazne sa dištancujeme od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd. Akákoľvek snaha o prezentáciu násilných, urážlivých a extrémistických postojov či už formou vizuálnou, hlasovou alebo akoukoľvek inou, bude považovaná za narušenie podujatia," píšu organizátori s tým, že po celý čas trvania akcie budú úzko spolupracovať s políciou.

"Cieľom Národného pochodu za život v Bratislave je zastať sa práva na život každého človeka, nie prezentácia konkrétnych politických strán alebo hnutí. Preto žiadame účastníkov pochodu, aby sa zdržali nevhodnej politickej a inej reklamy," píšu organizátori.

Ktoré prejavy majú organizátori na mysli?

"Doterajšia skúsenosť z dvoch predchádzajúcich pochodov bola dobrá, nestretli sme sa s výraznejšími agresívnymi či urážlivými prejavmi. No takéto veľké zhromaždenie môže prilákať aj rôznych problémových návštevníkov, ktorí ho zneužijú na šírenie myšlienok odporujúcich pochodu, preto vždy vopred dávame takúto výzvu. Z minulého pochodu máme skúsenosť s návštevou sympatizantov ĽSNS, ich účasť na zhromaždení bola pokojná, avšak niektorí prezentovali logo strany na veľkých zástavách, čo už považujeme za rozpor s pravidlami pochodu," reagoval pre Omediach.com Patrik Daniška z organizačného výboru pochodu.

Rozhovor SME s hovorcom organizátorov Národného pochodu za život Patrikom Daniškom: