Print this page

V súvislosti s lustráciou zavraždeného novinára Kuciaka dnes obvinili bývalého šéfa elitného policajného útvaru Ilustr. foto FB Polícia SR

Po tom, ako vo štvrtok polícia zadržala bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavla Vorobjova, dnes oznámila, že ho obvinila.

Včera, dňa 26.09.2019 bola realizovaná akcia vyšetrovateľmi odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite Úradu inšpekčnej služby. V súvislosti s lustráciou nebohého novinára Jána Kuciaka bol zadržaný P. V. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívanie právomocí verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, ktorému bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie. Po vykonaní procesných úkonov bol prepustený,“ oznámila dnes polícia.

Vorobjov je podozrivý z toho, že vyhľadával údaje o osobách v policajných databázach aj pre Mariana Kočnera, ktorý je obvinený okrem iného aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.
Vorobjov skôr tvrdil, že preverovanie údajov vykonával pre policajného prezidenta Tibora Gašpara, neskôr ale výpoveď zmenil. Gašpar poprel, že by takýto pokyn svojmu podriadenému vydal. Vorobjov zastával funkciu šéfa spravodajskej jednotky finančnej polície, na vlastnú žiadosť bol tento rok preložený k inému policajnému útvaru.

Polícia vo štvrtok ráno zadržala aj zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, ktorého sa mala dopustiť vykonaním neoprávnených lustrácií v informačných systémoch ministerstva vnútra. "Podozrivý bol po vykonaní procesných úkonov prepustený zo zadržania. V súčasnej dobe mu nebolo vznesené obvinenie. Vyšetrovanie však naďalej pokračuje," napísala dnes vo vyhlásení polícia.

Polícia včera zadržala aj policajta Michala Zubčáka z odboru podpory riadenia pre podozrenie zo spáchania prečinu ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. "Tohto konania sa mal zadržaný dopustiť vykonaním neoprávnenej lustrácie v informačnom systéme ministerstva vnútra. Po vykonaní procesných úkonov bol muž prepustený na slobodu, v súčasnej dobe mu nebolo vznesené obvinenie, vyšetrovanie naďalej pokračuje," napísala polícia s tým, že táto akcia nesúvisela s neoprávnenou lustráciou 28 novinárov, "v ktorej sú taktiež naďalej vykonávané potrebné procesné úkony."