Print this page

Bill Gates: Moja nová najobľúbenejšia kniha všetkých čias Obálka knihy

„Brilantná, zrozumiteľne napísaná, dobre načasovaná kniha bohatá na fakty presvedčivo presadzuje racionálny humanizmus, ktorý je – ako sa ukazuje – úžasnou voľbou,“ oceňuje túto knihu New York Times.

 

Pri čítaní alebo pozeraní správ by sa vám mohlo zdať, že vo svete panuje nenávisť, populizmus a hlúposť. Že sa všade naokolo šíri nevraživosť a nedôvera k vede. A pravda akoby prestala existovať.

Máte aj vy ten pocit?
Že to ide s nami dolu vodou a všetko sa len zhoršuje? Svet upadá?

Významný americký mysliteľ Steven Pinker však presviedča, že tieto názory sú od základu nesprávne. Rozoberá to v masívnej vyše 600-stranovej knihe Buď svetlo.

K tomuto presvedčeniu dospel po dôkladnom skúmaní vývoja ľudstva v priebehu minulých storočí a vo svojej štúdii potvrdzuje, že náš život sa postupne zlepšuje.

V súčasnosti žijeme dlhšie, zdravšie, bezpečnejšie, šťastnejšie, pokojnejšie, blahobytnejšie a máme väčšie životné istoty ako v minulosti, a to neplatí len pre západný svet. Zdrojom nepretržitého pokroku je osvietenstvo a hodnotový systém, ktorý v tomto období vznikol.

Osvietenstvo a veda ponúkajú aj dnes, tak ako v minulosti, východiská pre to, aby sme rozumne a po dosiahnutí vzájomného konsenzu vedeli riešiť nahromadené problémy. Namiesto fám a falošných správ budú platiť fakty, namiesto viery v tradičné mýty sa budú ľudia spoliehať na diskusie a silu argumentov.

„Aj keď sa nám to vždy nezdá, svet je čoraz lepší,“ tvrdí Bill Gates. „Som rád, že máme takých skvelých mysliteľov ako Steven Pinker, ktorí nám pomáhajú vidieť veci z väčšej perspektívy. Buď svetlo je nielen najlepšia kniha, akú Pinker napísal, je to moja nová najobľúbenejšia kniha všetkých čias.“

Pinker predkladá 75 dych berúcich grafov a na ich základe dokazuje, že dĺžka života, zdravie, prosperita, bezpečnosť, mier, vzdelanie a pocit šťastia sú na vzostupe nielen v západnej Európe, ale v celosvetovom meradle. Tento pokrok nie je výsledkom pôsobenia záhadných vesmírnych síl. Je darom osvietenstva, čiže presvedčenia, že vedomosti dokážu zabezpečiť rozkvet ľudstva.

„Touto knihou chcem ukázať, že jednoznačne negatívne hodnotenie súčasného sveta je mylné, a tiež vysvetliť prečo,“ objasňuje Steven Pinker. „A nemám na mysli drobný omyl, ale obrovský – asi taký, ako presvedčenie, že Zem je plochá. Omyl, pri ktorom ste jednoznačne a úplne mimo. Táto kniha však nie je o štyridsiatom piatom prezidentovi Spojených štátov ani o ľuďoch, ktorých rady počúva. Rozhodol som sa ju napísať už niekoľko rokov pred tým, ako Donald Trump ohlásil svoju kandidatúru, a nádejam sa, že jej posolstvo prežije jeho vládu. Trumpovo víťazstvo vo voľbách má hlbšie korene. Zrodilo sa z myšlienok, ktoré dominujú v debatách intelektuálov i bežných ľudí naprieč celým politickým spektrom. Ľudia pozerajú na smerovanie sveta skepticky, nedôverujú inštitúciám modernity a v ničom okrem náboženstva nevidia vyšší zmysel. Predstavím vám iný pohľad na svet.“

Milan Buno, literárny publicista