Print this page

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu Foto: FB Hajar Raissouni

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

 

Podľa agentúry Reuters to oznámilo marocké ministerstvo spravodlivosti. Prípad Rajsúníovej, ktorá obvinenia odmietla, vyvolal hlasnú kritiku zo strany ochrancov ľudských práv. Upozorňovali, že žena sa stala terčom, pretože pracovala pre noviny, ktoré kritizovali vládu a tiež, pretože je neterou prominentného islamistu.

Marocké ministerstvo spravodlivosti označilo krok kráľa Muhammada VI za "súcitný a milosrdný" čin a doplnilo, že Rajsúníová mala v pláne si so snúbencom legálne založiť rodinu.

Nemanželský sex a interrupcie sú v Maroku nelegálne. Oficiálne štatistiky neexistujú, ale odhaduje sa, že denne sa v Maroku tajne vykoná 600 až 800 interrupcií, niekedy v katastrofálnych hygienických podmienkach. Nechcené tehotenstvá spolu s fenoménom slobodných matiek vedú k opúšťaniu detí. Mimovládne organizácie tvrdia, že denne je v Maroku opustených až 150 detí. Tie narodené mimo manželstva sú z hľadiska zákona nelegitímne.

Dvadsaťosemročná Rajsúníová pracuje pre nezávislý denník Achbár al-Jum, ktorý je kritický k marockému štátu. Je tiež neterou moslimského teológa, ktorý je lídrom politicky vplyvnej islamskej skupiny.

Novinárka uviedla, že ju polícia prinútila podstúpiť nechcené lekárske prehliadky a pýtala sa na jej strýka a prácu. Jej právnici a ochrancovia ľudských práv nútené prehliadky označili za mučenie. Prokurátor na súde odmietol, že by polícia pochybila a doplnil, že prípad nemá nič spoločné s tým, že žena je novinárka.

Rajsúníová na súde uviedla, že sa snúbencom absolvovala náboženský sobáš, ale ešte neuzavreli legálne manželskú zmluvu. Polícia ju zadržala, keď opúšťala kliniku.

Rajsúníová uviedla, že kliniku navštívila kvôli "urgentnému zákroku", konkrétne vnútornému krvácaniu, nie kvôli interrupcii. To potvrdila aj jej gynekologička.

Vlani v Maroku podľa agentúry AFP začalo konanie pred súdom tisíce ľudí kvôli predmanželskému sexu, 170 osôb kvôli homosexualite a 73 kvôli podstúpeniu nelegálnej interrupcie.