Kočnera obžalovali v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Kočnera obžalovali v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej Reprofoto RTVS

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Informáciu priniesla TASR, ktorú o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd 21. októbra obžalobu na obvinených T. Sz., M. M., A. Zs. a M. K. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy," uviedla hovorkyňa.

Jeden skutok sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z roku 2018. Druhý vraždy Petra Molnára z roku 2016.

Z úkladnej vraždy bolo doposiaľ obvinených päť ľudí. Novinárovu vraždu si mal objednať Marian Kočner. Jeho známa Alena Zsuzsová mala byť sprostredkovateľkou, ktorá požiadavku posunula Zoltánovi Andruskóvi a ten ju zadal Tomášovi Szabovi a Miroslavovi Marčekovi. Pôvodný predpoklad polície bol, že strieľal bývalý policajt Tomáš Szabó, no neskôr sa údajne k streľbe priznal Marček.

Prokurátori už v lete uviedli, že záver vyšetrovania dvojnásobnej vraždy očakávajú tento rok na jeseň.

Odporúčame aj: S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

Mariana Kočnera, o ktorom Kuciak často písal, z objednania Kuciakovej vraždy polícia obvinila tento rok v marci.

Kočner čelí obvineniu aj z trestných činov v oblasti ekonomickej kriminality.

Niektorí z obvinených v Kuciakovej kauze sú podozriví aj z ďalších dvoch vrážd, a to podnikateľov Petra Molnára a bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, ale aj z prípravy vrážd bývalého ministra vnútra a spravodlivosti a terajšieho advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Petera Šufliarského a Maroša Žilinku.