Print this page

Demonštranti v Hongkongu zdemolovali kanceláriu agentúry Nová Čína

Demonštranti v Hongkongu dnes zdemolovali kancelária čínskej štátnej agentúry Nová Čína v štvrti Wan Chai, informovala agentúra AP.

 

Hongkonská polícia nasadila proti tisícom protestujúcich vo Victoria Parku v centre mesta a vo Wan Chai slzný plyn a vodné delá. Demonštranti na mužov zákona hádžu zápalné fľaše a podľa polície ničia obchody, páchajú podpaľačstvo a pokladajú klince na cesty. Dnešné protivládne zhromaždenie nie je povolené; bližšie neurčený počet demonštrantov bol zadržaný.

Väčšina demonštrantov bola oblečená v čiernej s maskami zakrytými tvárami, hoci minulý mesiac bolo maskovanie pod hrozbou až ročného väzenia zakázané. Niektorí protestujúci vztyčovali improvizované barikády zo železných plotov a futbalových bránok, iní ich pri tom kryli dáždnikmi.

Mnoho z protestujúcich spievalo britskú a americkú hymnu a volali po nezávislosti niekdajšej britskej kolónie, ktorá sa v roku 1997 vrátila pod správu Pekingu. Čínsky prezident Si Ťin-pching však v polovici októbra vyhlásil, že kto sa pokúsi oddeliť od Číny akúkoľvek oblasť, "zomrie, jeho telo bude rozdrvené a kosti pomleté ​​na prach".

Polícia sa najprv dav pokúšala rozohnať výzvami. Demonštrantov s pomocou ampliónov varovala, že môžu byť za nepovolené zhromaždenia stíhaní.

Vo štvrti Wan Chai protestujúci zdemolovali - prvýkrát za päť mesiacov nepokojov - kanceláriu čínskej štátnej agentúry Nová Čína. Fotografie z miesta ukazujú rozbitý sklenený vstup aj okná a posprejované steny. Demonštranti tiež založili menšie požiar vo vstupnej hale. Symbolické sídla čínskej moci sa nezriedka stávajú terčom agresie protestujúcich. Na začiatku júla poškodila skupina demonštrantov miestny parlament. Cielia aj na čínske banky a zastúpenie čínskych firiem.

Mesiace trvajúce protesty uvrhli Hongkong do najväčšej krízy od roku 1997. Ich spúšťačom bol návrh zákona, ktorý by umožnil vydávať osoby podozrivé z trestnej činnosti na stíhanie do pevninskej Číny.