Print this page

50 dňové moratórium je flagrantné porušenie politických práv, upozorňujú zástupcovia médií Ilustr. foto: Omediach.com

Parlament koncom októbra schválil novelu volebného zákona, podľa ktorej sa má volebné moratórium predĺžiť zo 14 na 50 dní.

V praxi by to znamenalo, že zákon zakáže v čase 50 dní predo dňom konania volieb a v deň konania volieb zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Poslanci obmedzili prístup k výsledkom len verejnosti, oni prístup budú mať.
Slovenské súkromné televízie, rádiá, vydavatelia a mediálne domy považujú zavedenie 50 dňového moratória za absolútne neprijateľný zásah do slobody prejavu a práva na informácie.

„Ide o obmedzenie práv médií svojim čitateľom, poslucháčom, divákom prinášať informácie o výsledkoch prieskumov politických preferencií a najmä o obmedzenie práva bežných ľudí, ktorých uvedené informácie legitímne zaujímajú, píšu v spoločnom vyhlásení Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc - ANRTS a Asociácia tlačených a digitálnych médií.

Upozorňujú, že vydávanie tlače, rovnako ako vysielanie je realizáciou slobody prejavu, ktorou sa realizuje právo vyhľadávať a šíriť informácie. Obmedzenia tohto práva podliehajú striktným ústavným podmienkam, chrániacim tento základný výdobytok demokratickej spoločnosti. „Opäť ide iba o prejav svojvôle zákonodarcu nerešpektujúceho vôľu ľudu (podľa prieskumu až 60% ľudí toto opatrenie odmieta). Nie je nám známy žiaden racionálny dôvod obmedzenia zverejňovania volebných prieskumov, ktorý by spĺňal ústavné podmienky obmedzenia slobody slova. Práve naopak,“ píšu.
Umlčaním tradičných médií, ktorým hrozia za porušenie tejto povinnosti vysoké finančné sankcie, sa podľa oboch asociácií dáva priestor pre konšpirácie, prostredníctvom ktorých sa môžu šíriť akékoľvek nepravdivé informácie o volebných preferenciách, ktoré v konečnom dôsledku budú ovplyvňovať správanie sa voličov.

Tento zákaz diskriminuje slovenské tradičné médiá voči médiám a informáciám šíreným na internete.

Už 14 dňový zákaz zverejňovania výsledkov prieskumov považujú za neprimerané dlhú dobu, ktorá znemožňuje občanom získavať aktuálne informácie. „Predĺženie moratória na 50 dní je ale podľa nášho názoru neprípustný a neproporcionálny zásah do slobody slova, ktorý je prejavom zneužitia politickej moci a víťazstvom negatívneho politického populizmu nad občianskymi slobodami,“ píšu asociácie, ktoré vyzývajú preto politické autority ale aj politické strany aby zabránili tomu, aby tento návrh nadobudol účinnosť.