Print this page

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár Zdroj: pravda.com.ua

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Oznámil to na webe denník Ukrajinská pravda, pre ktorý zavraždený novinár písal.

Manželia Vladyslav a Iryna Hryščenkovi boli zadržaní pre podozrenie z vlaňajšieho pokusu o inú - nájomnú vraždu. V minulosti obaja bojovali ako dobrovoľníci proti proruským separatistom v Donbase na východe Ukrajiny.

Hryščenko, prezývaný Buča, bol zatknutý už na konci septembra, jeho manželka, zvaná Puma, pred dvoma dňami. Súd na nich uvalil väzbu. Podľa vyšetrovateľov vlani v júli pripevnili nálož k autu muža, ktorého mali zlikvidovať. Nálož ale nevybuchla a navyše si ju všimla zamýšľaná obeť. Tou mal byť šesťdesiatjedenročný muž, ktorý je teraz sám súdený kvôli napadnutiu, lúpeži a vyhodeniu domu do povetria.

Prípad od krajskej kriminálky medzitým prevzalo kyjevské ústredie. Vyšetrovatelia podľa denníka môžu manželský pár spojiť s prípadom novinára Pavla Seremeta, ktorý prišiel o život v Kyjeve v júli 2016 pri výbuchu bomby uloženej pod autom. Tú tam umiestnili dvaja podozriví, muž "so španielskou briadkou" a jeho partnerka. Manželia Hryščenkovi by podľa denníka zodpovedali popisu.

Sám Hryščenko bol ešte pred bojovaním na Donbase najmenej päťkrát súdený: za podvod, vydieranie, výtržnosť, bitku, lúpež a krádež. Predvlani požiadal o vymazanie trestov práve s odvolaním na svoje zásluhy dobrovoľníka a vojenské vyznamenania, ale súd to odmietol. V roku 2016 sa v spolupráci so strážcami zákona podieľal na zinscenovaní vraždy, na ktorú dostal zákazku, ale všetko prezradil polícii.

Za tri roky od Šeremetovej vraždy sa vyšetrovateľom nepodarilo s prípadom pohnúť, hoci vtedajší prezident Petro Porošenko sľuboval dolapenie vrahov. Nakoniec ale sami novinári odhalili, že existuje záznam z pouličných kamier, zachytávajúci podozrivých pri uložení bomby, ako aj skutočnosť, že pri novinárovom dome hliadkoval v inkriminovanú noc bývalý agent tajnej služby, ktorý bol vypočutý až po týchto novinárskych zisteniach. Polícia priznala, že sa pri vyšetrovaní dopustila chýb, a následne ďalšie vyšetrovanie utajila.

Porošenkov nástupca v čele krajiny Volodymyr Zelenskyj teraz vyhlásil, že skorumpovaní politici nakoniec skončia za mrežami, ako sľuboval, rovnako ako vrahovia novinára Seremeta či kritičky korupcie Kateryny Handzjukovej. Potrebný je ale čas, dodal nový prezident.