Print this page

Aký skutočne bol Ernest Hemingway? Foto z knihy

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Aký bol však jeho ozajstný život? Ako vyzeral, keď bol usmiatym dieťaťom či mladým chlapcom v uniforme? Čo písal v najosobnejších listoch? Čo si poznamenával na cestovné lístky vo vlaku z Francúzska do Španielska alebo naprieč americkým Stredozápadom? Čo z tých zápiskov neskôr použil v poviedkach a románoch?
Aj na tieto otázky dáva odpoveď kniha Ernest Hemingway: Artefakty zo života.

Jedinečná publikácia, akých na našom trhu nie je veľa. Ak máte radi knihy Ernesta Hemingwaya, tento jeho originálny životopis si vychutnáte od prvý strán.

Zostavil ju a úvod k nej napísal správca Hemingwayovej pozostalosti Michael Katakis a okrem iných zaujímavých textov obsahuje i predhovor Hemingwayovho syna Patricka a doslov jeho vnuka Seána.

Kniha rozpráva o živote velikána svetovej literatúry pomocou predmetov, ktorých sa dotýkal; momentov, ktoré zažil; myšlienok, čo mu dennodenne vírili hlavou.

 

 

Ponúka vyše štyristo pôsobivých artefaktov – mnohé z nich neboli nikdy uverejnené – od fotografií Hemingwaya pri behu s býkmi až po úprimné listy manželkám a vydavateľom, a vytvára doteraz nevídaný portrét geniálneho spisovateľa.
Je to neskutočná kniha pre milovníkov Hemingwaya. Nebudete sa jej vedieť nabažiť. Budete v nej opakovane listovať, skúmať jednotlivé fotografie, čítať prepisy listov a fascinovane budete sledovať jeho spisovateľskú kariéru.

„Ak chcete písať o živote, musíte predovšetkým žiť.“
Ernest Hemingway

Originálne obálky jeho kníh. Strany z jeho príbehov naklepané na písacom stroji. Hemingway so svojím kocúrom Krištofom Kolumbom, aj s mačkou Boise. Pri pohľade na fotografie, ako sedí za písacím stolom na Kube, otvorené okná, za nimi palmy...doslova cítite príbehy, ktoré tam písal.
Na jednej fotke vidíte Hemingwaya ako sa zotavuje po leteckom nešťastí v Afrike niekedy v roku 1954, na rukách a na bruchu má viditeľné popáleniny a poranenia.
A keď nalistujete fotografiu dvoch neznámych kubánskych rybárov, ktorí ťahajú veľkú rybu na palubu svojej malej plachetničky, je jasné, čo vám zíde na um.
„Artefakty zhromaždené v Hemingwayovej zbierke v Knižnici J. F. Kennedyho sú veľmi dôležité pre poznanie Ernesta Hemingwaya a obdobia, v ktorom tvoril,“ vysvetľuje Hemingwayov syn Patrick v knihe Ernest Hemingway: Artefakty zo života. „Žiaľ, niektoré sa nezachovali, nenájdeme ich v knižniciach ani v archívoch. Za všetky spomeniem rybársky kufrík z konca tridsiatych rokov, keď bol otec ešte ženatý s mojou matkou Pauline.
Otec ma učil chytať pstruhy na dva druhy živej návnady – na kobylky a na larvy šidiel. Skúšal som si to na hornom toku rieky Clarks Fork, vlieva sa do rieky Yellowstone a tečie len pár metrov od chaty, ktorú sme si prenajímali na ranči L-T. Horská bystrina však nebola prirodzeným prostredím pre šidlá, tie žijú pri teplejších vodách v Národnom parku Veľké dymové hory a živia sa nimi ostrieže, nie pstruhy. Skôr si myslím, že mi ukazoval, ako sa loví na larvy pošvatky, ale môžem sa mýliť. Jedno je však isté – otca učil chytať na larvy šidiel jeho otec, doktor Clarence Hemingway...“

Milan Buno, literárny publicista