Print this page

Trumpov štáb nebude akreditovať reportérov Bloombergovej agentúry Foto: Facebook D.T.

Reportéri spravodajskej agentúry Bloomberg News patriaci miliardárovi a novému prezidentskému kandidátovi Michaelovi Bloombergovi už nebudú dostávať akreditácie na akcie volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

Dnes to oznámil šéf Trumpovho volebného štábu Brad Parscale. Agentúra podľa neho po vstupe svojho vlastníka do predvolebného boja dala jasne najavo, že je zaujatá.

Bývalý starosta New Yorku Bloomberg sa od minulého týždňa oficiálne uchádza o nomináciu Demokratickej strany pre prezidentskú voľbu, ktorá Spojené štáty čaká za necelý rok. Šéfredaktor Bloomberg News John Micklethwait následne oznámil, že jeho reportéri nebudú tvoriť investigatívne materiály o Bloombergovi ani o jeho rivaloch v demokratických primárkach, prístup k prezidentovi Trumpovi sa ale nemení.

"Keďže otvorene deklarovali svoju zaujatosť, Trumpov volebný tím prestáva vydávať novinárske preukazy zástupcom Bloomberg News pre mítingy a ďalšie akcie," reagoval Parscale. Agentúra Reuters vysvetľuje, že spomínané akreditácie uľahčujú novinárom prácu na predvolebných akciách, pretože zástupcovia širokej verejnosti si na ne musia kupovať lístky a následne vystáť dlhé rady.

Parscale ďalej uviedol, že otázky Bloomberg News či iné výzvy jeho reportérov sa budú posudzovať "prípad od prípadu". Podľa Reuters nebolo ihneď jasné, či prístup k pracovníkom Bloombergovej agentúry nezmení tiež Biely dom.

Podľa šéfredaktora Micklethwaita by obvinenia zo zaujatosti od prezidentovho volebného tímu "nemohlo byť ďalej od pravdy". "O Donaldovi Trumpovi informujeme férovo a nezaujato od chvíle, kedy sa v roku 2015 stal kandidátom, a budeme v tom pokračovať cez reštrikcie uvalené Trumpovým tímom," uviedol.

Jeho redakcia sa však po oznámení Bloombergovej kandidatúry musí vysporiadať s ďalšou výzvou. Spravodajský server BBC pripomína, že pri posledných prezidentských voľbách Trumpov volebný štáb odoprel akreditácie novinárom z denníka The Washington Post aj webov Huffington Post, Politico a Buzzfeed.

Podľa televízie CNN servis Bloomberg News tvorí 2700 reportérov a analytikov v 120 krajinách sveta. Spravodajská redakcia funguje od roku 1990, kedy podnikateľ Bloomberg spustil túto službu ako doplnok k finančným informáciám, ktoré predával. Servis sa rýchlo rozšíril do mnohých formátov vrátane televíznej a rozhlasovej siete a magazínov.