Print this page

Kirgizský súd zmrazil účty médiám, prezident to kritizuje Foto: FB Сооронбай Жээнбеков

Súd v stredoázijskom Kirgizsku nechal zmraziť bankové účty niekoľkých médií vrátane pobočky Rádia Slobodná Európa, ktorá zverejnila správy o korupcii na colniciach.

 

Súdne rozhodnutie dnes kritizoval šéf štátu ako úder proti slobode slova a škvrnu na povesti krajiny.

Prezident Sooronbaj Žeenbekov v dnešnom vyhlásení uviedol, že nemôže súdy ovplyvňovať, ale dané rozhodnutie "poškodzuje povesť nielen prezidenta hlásajúceho princípy slobody slova, ale aj našej demokratickej krajiny".

Zmrazenie účtov nasledovalo potom, čo dotknuté médiá - rádio Azattyk a servery Kloop.kg a 24.kg - zverejnili, že bývalý zástupca náčelníka colnej správy údajne zbohatol na úplatkoch vo výške stoviek miliónov dolárov, zaplatených za to, aby colníci prižmúrili oči pri obchodoch s falšovaným tovarom. Príbuzní úradníka následne podali na médiá žalobu, žiadali vysoké odškodnenie kvôli nactiutŕhaniu a požiadali o zmrazenie požadovanej sumy na účtoch médií. Práve v tom im súd vyhovel, o samotnom spore sa má rozhodovať budúci týždeň.

Publikované zistenie spolu s vraždou podnikateľa, ktorý údajne dával obrovské úplatky, dostali do ulíc Biškeku v minulých dňoch stovky demonštrantov. Tí žiadali účinné opatrenia proti korupcii.

Kirgizsko je chudobná postsovietska republika s šiestimi miliónmi obyvateľov, v ktorej ľudové vzbury v rokoch 2005 a 2010, vyvolané hlavne korupciou a protekcionalizmom, viedli k vyhnaniu dvoch prezidentov, pripomenula agentúra AFP.