Print this page

Súd prijal obžalobu na obvinených v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej Reprofoto Ukradnutý štát

Špecializovaný súd prijal obžalobu na štyroch obvinených v kauze minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Začiatok hlavného pojednávania stanovil na 13. januára budúceho roka.

 

Oznámila to predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu, ktorý dnes obžalobu predbežne prerokoval. Ani jeden zo spomínanej štvorice, ktorej hrozí doživotie, neprejavil záujem uzavrieť s prokurátorom dohodu o treste výmenou za priznanie.

Piaty obvinený, sprostredkovateľ dvojnásobnej vraždy Zoltán Andruskó, sa k činu už skôr priznal a dohodu o vine a treste uzavrel s prokurátorom už v októbri. Táto dohoda podlieha schváleniu súdom, ktorý ju prerokuje na konci decembra. Andruskó sa dnešného pojednávania nezúčastnil.

"Je to len začiatok. Obžaloba bola potvrdená, začína pojednávanie. Bude to ešte dlhé," povedal novinárom Kuciakov otec Jozef.

Advokát jedného z obvinených Marek Para pri predbežnom prejednaní obžaloby neuspel s námietkami, že boli porušené práva na obhajobu a že prípad by mal byť vrátený prokuratúre. Para napríklad tvrdil, že po skončení vyšetrovania mu nebol predložený celý vyšetrovací spis. Právny zástupca iného zo štvorice obvinených naopak navrhol nariadiť hlavné pojednávanie.

"Neboli zistené také závažné procesné chyby, ktoré by odôvodňovali iný postup. Nedošlo k porušeniu práva na obhajobu," rozhodla predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Medzi obžalovanými je Marian Kočner, ktorý si podľa vyšetrovateľov objednal Kuciakovu vraždu, pri ktorej bola vlani vo februári zastrelená aj reportérova snúbenica Martina Kušnírová. Investigatívny novinár Kuciak písal okrem iného o Kočnerových kontroverzných podnikateľských aktivitách.

Objednávku Kuciakovej vraždy podľa dostupných informácií jedna z obžalovaných a Kočnerova známa Alena Zsuzsová odovzdala Andruskóovi, ktorý najal bývalého vyšetrovateľa Tomáša Szabóa a bývalého vojaka Miroslava Marčeka. Súd prijal obžalobu na Kočnera, Zsuzsovou, Szabóa i Marčeka.

Polícia pôvodne za vraha označila Szabóa, neskôr sa ale k streľbe priznal Marček, ktorý predtým v prípade vystupoval len ako vrahov vodič.

Na obvinených, ktorí sú od vlaňajška vo väzbe, priamo v súdnej sieni dohliadali ozbrojení a maskovaní členovia väzenskej a justičnej stráže. Putá predvedeným odomkli až na pokyn sudkyne. Sami obvinení sa k obžalobe a na otázky predsedníčky senátu vyjadrovali len veľmi krátko, Kočner ako jediný z eskortovaných obvinených odchádzal zo súdnej siene s úsmevom na tvári. Kým Kočner predstúpil pred súd v obleku a s kravatou, ostatní obvinení mali na sebe športové alebo voľnejšie oblečenie.

Pojednávanie, ktoré sledovali desiatky novinárov, sa nekonalo v budove samotného súdu, ale vo vedľajšej justičnej akadémii. Tá na rozdiel od súdu disponuje veľkou súdnou sieňou. Rozhodovanie súdu podobne ako v iných prípadoch závažnej kriminality sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Súd zatiaľ neprijal niektoré navrhované dôkazy. Právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic si myslí, že prokuratúra a obhajoba zrejme bude môcť spomínané dôkazy predniesť iným spôsobom.