Print this page

Jozef Kuciak: Už zajtra začne boj s čistým zlom Foto: Aktuality

„Nedokážem moc dobre popísať, čo sa v nás odohráva. Sme jednoduchí ľudia z dedín a nikdy sme sa o nič nesúdili. Proti nám stojí skupina, ktorá nemala žiadne morálne zábrany kradnúť, vyhrážať sa, zarábať vraždami...,“ napísal na facebooku Jozef Kuciak, brat zavraždeného novinára.

V pondelok začne hlavné pojednávanie so štyrmi obžalovanými z vraždy jeho brata novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj novinárova priateľka Martina Kušnírová. Štvorici podozrivých hrozí v prípade preukázania viny doživotie. Medzi obžalovanými je aj Marian Kočner, ktorý si podľa prokuratúry vraždu objednal.

Objednávku vraždy odovzdala Kočnerova známa Alena Zsuzsová podľa prokuratúry Zoltánovi Andruskóovi, ktorý najal bývalého policajného vyšetrovateľa Tomáša Szabóa, ktorý spolupracoval s bývalým vojakom Miroslavom Marčekom. Polícia pôvodne ako vraha označila Szabóa, neskôr sa k streľbe priznal Marček. Ten predtým v prípade vystupoval ako vrahov vodič. Podľa obžaloby Zsuzsová sľúbila Andruskóovi za sprostredkovanie vraždy odpustenie dlhu vo výške 20.000 eur a odmenu ďalších 50.000 eur, z ktorej Andruskó časť použil na vyplatenie nájomných vrahov.

Odporúčame aj: Na proces vraždy sa akreditovalo 95 novinárov, médiá chystajú špeciálne správy

Prípad prejedná Špecializovaný trestný súd so sídlom v Pezinku, ktorý v decembri prijal obžalobu voči spomínanej štvorici, ktorá vtedy pri predbežnom prejednaní obžaloby zhodne odmietla možnosť uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Tá by im výmenou za priznanie umožnila uložiť nižší trest ako v bežnom procese.

Proces je naplánovaný zatiaľ na deväť dní a potom má pokračovať vo februári.

Po prečítaní obžaloby dostanú Kočner, Zsuzsová, Marček a Szabó priestor, aby sa k nej vyjadrili a súd ich vypočuje. Nasledovať budú výsluchy pozostalých po Kušnírovej, Kuciakovi a podnikateľovi Molnárovi.

"Je pravdepodobné, že ešte tento týždeň začnú vypovedať aj prví svedkovia. Prokurátor navrhuje vypočuť 24 svedkov, ide o Kuciakových kolegov z redakcie Aktuality.sk, ale aj členov komanda, ktorému Kočner platil za sledovanie novinárov vrátane Kuciaka," píše denník SME, podľa ktorého vypovedať príde aj spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák, s ktorým si Kočner písal, že pracuje na „odjebaní čuráka“. Haščák odmieta, že by išlo o Kuciaka, podľa neho išlo o šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila.

A prokurátor chce vypočuť aj podnikateľa Norberta Bödöra, blízkeho vládnemu Smeru. Je to syn majiteľa SBS Bonul, ktorá má mnoho štátnych zákaziek.

Na konci minulého roka súd schválil dohodu prokurátora s piatym obvineným v kauze, na základe ktorej si Andruskó odpyká vo väzení 15 rokov.
Obžaloba sa okrem vraždy novinára Kuciaka a jeho partnerky týka aj vraždy podnikateľa Petra Molnára z roku 2016, z ktorej sú podozriví Szabó a Marček.

Kuciak bol spolu so svojou partnerkou zastrelený vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača neďaleko Trnavy. Vražda vyvolala v demonštrácie aj politickú krízu, ktorá vyvrcholila demisiou premiéra Fica.