Print this page

Na proces vraždy sa akreditovalo 95 novinárov, médiá chystajú špeciálne správy Reprofoto Markíza

V pondelok začne hlavné pojednávanie so štyrmi obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vypovedať budú obžalovaní, vrátane objednávateľa vraždy Mariana Kočnera, ale aj Jaroslav Haščák, Norbert Bödör,či Peter Tóth. Proces budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia.

 Záujem novinárov a verejnosti o proces je obrovský. Prípad prejedná Špecializovaný trestný súd so sídlom v Pezinku, kde naň vyčlenili najväčšiu pojednávaciu miestnosť, ktorá má 120 miest.
„Kapacita je plne obsadená, súd má voľné miesta, ktoré sú vyhradené len pre blízkych príbuzných,“ povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková pre denník SME. Ako dodala, akreditovaných je približne 95 novinárov z toho štyridsať zo zahraničia - najmä z Česka, Nemecka, Poľska, ale aj balkánskej televízie, britskej agentúry, prídu aj zástupcovia francúzskych a amerických médií.

V niektorých redakciách budú pokrývať proces viacčlenné redakčné tímy či televízne štáby. „Pripravujeme živé vstupy do Telerána, na Facebook Televízne noviny TV Markíza aj na webe tvnoviny.sk. Nenechajte si tiež ujsť večerné spravodajstvo,“ avizuje napríklad televízia Markíza. Viaceré spravodajské weby budú prinášať proces minútu po minúte.

Odporúčame aj: Jozef Kuciak: Už zajtra začne boj s čistým zlom

Proces sa začína o deviatej hodine. Má svoje pravidlá. „Do pojednávacej miestnosti vstupujú najskôr členovia senátu, neskôr rodiny zavraždených, ich splnomocnenci, prokurátori a advokáti obžalovaných. Až potom sú na rade novinári. Tesne pred začiatkom privedú obžalovaných. Alenu Zsuzsovú bude sprevádzať minimálne jedna príslušníčka zboru väzenskej stráže. Práve to je moment, keď obžalovaných môžeme fotografovať a snímať. Nakrúcať sudcov je prísne zakázané. Chráni ich zákon,“ povedala redaktorka Markízy.

Keď predsedníčka senátu oficiálne vyhlási, že otvára pojednávanie, v tom momente už nakrúcať nemôžu. Je však povolené zachytávať zvuk, no nie vysielať priamy prenos.

Denník SME a ďalšie médiá požiadali o súhlas so živým zvukovým prenosom z hlavného pojednávania, ale sudkyňa odkázala, že súhlas neudelí. Definitívne rozhodnutie bude podľa SME známe na začiatku pojednávania.

Televízia JOJ zverejnila pravdepodobný plán výsluchov s tým, kto kedy príde vypovedať:

• 13. 1. 2020: Silvia Molnárová (sestra zavraždeného podnikateľa Molnára), Viktória Langerová (matka jeho dieťaťa)
• 14. 1. 2020: sedem svedkov, medzi nimi aj odsúdený sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó, rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Kuciakovi súrodenci
• 15. 1. 2020: Kočnerov niekdajší dôverník, bývalý novinár a bývalý príslušník SIS Peter Tóth, ktorý vypovedal, že Norbert Bödör spolufinancoval sledovanie novinárov. Fotky zo sledovania poslúžili vrahom pri plánovaní zločinu, zistila polícia. Miroslav Kriak, ktorý viedol komando, ktoré pre Kočnera sledovalo novinárov
• 20. 1. 2020: šesť svedkov, medzi nimi aj Jaroslav Haščák (Penta), Norbert Bödör (Kočnerov kamarát, syn majiteľa SBS Bonul), Andrej Tóth (manažér golfového ihriska Báč, kde vídaval Kočnera so Zsuzsovou)
• 21. 1. 2020: kolegovia Jána Kuciaka z redakcie Aktuality.sk
• 3. 2. 2020: prví znalci

Na pojednávaní bude aj rodina zavraždených. „Neviem ako zvládneme, posadiť sa na lavicu svedka, je to veľmi psychicky náročné a ešte v miestnosti s vrahmi,“ napísal na facebooku Jozef Kuciak, brat zavraždeného novinára. „Preto chcem aj poprosiť novinárov, aby sa k rodičom aj Zlatke správali ohľaduplne a nenásobili im stres. Pokúsime sa stihnúť, koľko budeme vládať, pretože veľa z vás už je našimi kamarátmi a tým, že sa novinári aj ľudia zaujímali, nezostali sme samy a máme nádej v spravodlivosť aj v súboji s mocou peňazí. Je to o nás všetkých. Budeme bojovať.“