Print this page

Haščák poprel, že by vedel o chystanej vražde Kuciaka Reprofoto RTVS

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes na súde odmietol, že by mu Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka, písal o príprave fyzickej likvidácie niekoho.

 

Správa s vulgárnym obsahom, ktorú mu Kočner poslal mesiac pred Kuciakovou vraždou, sa podľa neho týkala snahy Kočnera o zosadenie vtedajšieho šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila, v ktorej je z podplácania politikov a vysokých úradníkov podozrivá Penta.

Kočner poslal v januári 2018 Haščákovi SMS správu, v ktorej uviedol, že pracuje na odstránení "čuráka". JHaščák už vlani poprel, že by sa spomínaná správa týkala prípravy vraždy. Dnes na súde tvrdil, že obsah SMS vnímal tak, že Kočner mal informácie o nelegálnom rokovaní šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila.

Kočner je klientom finančnej skupiny Penta, do zmeniek Penty investoval desať miliónov eur, a je tiež klientom jednej z bánk Penty. Haščák tiež povedal, že s Kočnerom hovorili o článkoch, ktoré o ňom médiá zo skupiny Penta písali. Haščák tvrdil, že nemal pocit, že by sa Kočner vyhrážal redaktorom za to, ako informujú o jeho aktivitách.

Podľa prokuratúry si Kočner objednal Kuciakovu vraždu ako pomstu za to, že investigatívny novinár poukazoval na Kočnerovu rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Iný zo štyroch obžalovaných v Kuciakovom prípade sa minulý týždeň priznal k vražde novinára a tiež povedal, že spolu s reportérom v jeho dome vo februári 2018 zastrelil aj jeho snúbenicu.

Haščák bol ďalším sa svedkov, ktoré súd v kauze Kuciakovu vraždy vypočul. Dopoludnia vypovedal tiež podnikateľ a vzdialený príbuzný niekdajšieho policajného prezidenta Norbert Bödör , ktorý poprel, že by sa podieľal na financovaní sledovanie novinárov pre Kočnera a že u polície získal osobné údaje o sledovaných novinároch. Zo spomínaných aktivít Bödöra minulý týždeň na súde obvinil bývalý šéf kontrarozviedky a niekdajší novinár Peter Tóth, ktorý sa tiež priznal k tomu, že sledovanie novinárov zorganizoval.