Print this page

Zomrel niekdajší novinár, disident a exminister obrany Luboš Dobrovský Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 87 rokov dnes popoludní v Prahe zomrel po dlhej chorobe niekdajší novinár, disident, exminister obrany, hovorca Občianskeho fóra, kancelár prezidenta Václava Havla a veľvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský.

ČTK o jeho úmrtí informoval riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský. Termínu pohrebu podľa neho oznámi rodina.

Dobrovský, ktorý sa narodil 3. februára 1932 v Kolíne, v roku 2002 dostal z rúk prezidenta Havla Rad Tomáša Garrigua Masaryka, bol aj nositeľom mnohých ďalších ocenení.

Jeho otec zahynul v koncentračnom tábore a on sám koncom 50. rokov nastúpil do Československého rozhlasu, kde do začiatku normalizácie pôsobil ako komentátor a zahraničný spravodajca. Po vyhodení v roku 1969 pracoval ako skladník, čistič okien a kurič. Signatár Charty 77 tiež redigoval samizdatové publikácie. V roku 1989 sa stal hovorcom Občianskeho fóra, neskôr nastúpil na ministerstvo zahraničia, od októbra 1990 do júla 1992 bol ministrom obrany rozpadajúceho sa Československa.

V ďalších dvoch rokoch viedol Kanceláriu prezidenta republiky, opäť pôsobil na českom ministerstve zahraničia a v rokoch 1996-2000 bol český veľvyslancom v Rusku.