Print this page

Britskí reportéri na protest odišli z tlačovej besedy Reprofoto tv Sputnik

Politickí novinári z najvýznamnejších britských médií dnes odišli z brífingu v Downing Street na protest proti tomu, že poradca premiéra Borisa Johnsona na brífing nechcel pustiť ich kolegov z ďalších redakcií. Podľa denníka The Guardian sa schôdzka mala týkať Európskej únie, pričom vláda z nej vopred vylúčila reportérov z Daily Mirror, i, a ďalších médií ako Independent alebo Huffington Post. Nakoniec ju bojkotovali aj tí pozvaní.

Medzi nimi bola hlavná politická spravodajkyňa BBC Laura Kuenssbergová, známy moderátor televízie ITV Robert Peston aj novinári z The Guardian, Financial Times, The Daily Telegraph a Sky News.

"Reportéri na zozname pozvaných boli požiadaní, aby sa postavili na jednu stranu koberca v hale (Downing Street), zatiaľ čo tí, ktorí nemohli ďalej, boli vyzvaní, aby sa postavili na druhú stranu," opísal situáciu The Guardian. Podľa reportéra denníka i Huga Gyeho bol okrem spomínaných skôr ľavicových reportérov medzi "nežiaducimi" tiež zástupca tlačovej agentúry Press Association.

Po rozdelení na dve skupiny jeden z popredných Johnsonových poradcov Lee Cain oznámil nezvaným reportérom, aby sídlo britského premiéra opustili. Ostatní po tomto oznámení na protest odišli tiež.

Podľa zdrojov webu Buzzfeed UK mal k pozvaným prehovoriť hlavný Johnsonov brexitový vyjednávač David Frost. Downing Street uvádza, že brífing pre kompletnú zostavu politických spravodajcov prebehol už predtým a následná schôdzka sa mala týkať iba "špecialistov". Toto vysvetlenie ihneď na twitteri poprel ďalší zo spravodajcov denníka i Nigel Morris.

The Guardian poznamenáva, že dnešný postup Downing Street, ktorý zrejme nie je v britskom kontexte úplnou novinkou, kopíruje praktiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Biely dom napríklad predvlani na jeseň kvôli vypätej tlačovej konferencii asi na tri týždne odobral akreditáciu spravodajcovi televízie CNN Jimovi Acostovi. Trumpova volebná kampaň potom pred dvoma mesiacmi oznámila, že kvôli prezidentskej kandidatúre bývalého starostu New Yorku Michaela Bloomberga nebude na predvolebné mítingy dávať akreditácie pracovníkom jeho agentúry Bloomberg News.

Johnsonov vzťah k novinárom tiež nie je úplne harmonický a sprevádzajú ho obvinenia, že sa predseda vlády vyhýba dohľadu. Pri poslednej volebnej kampani napríklad na rozdiel od lídrov všetkých ostatných väčších politických strán odmietol pozvanie na rozhovor so skúseným moderátorom BBC Andrewom Neilom. Johnsonova Konzervatívna strana zase vylúčila z autobusu svojej kampane zástupcov Daily Mirror, čo je ľavicovo bulvárny denník.