Print this page

Sudkyňa na pojednávaní v kauze vraždy kritizovala médiá, hlavne Plus 1 deň (VIDEO) Reprofoto TV Sme

V Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a aj podnikateľa Petra Molnára.

Na začiatku predsedníčka senátu Ružena Sabová ešte pred výsluchom znalcov označila za nezákonný postup niektorých médií, ktoré majú on-line spravodajstvo z priebehu pojednávania, a pohrozila im pokutou. Kritizovala portál bulvárneho denníka Plus 1 deň za to, že svojím opisom priebehu pojednávania v pondelok znevažoval aj súd a pohrozila redakcii, že im neumožní vstup do pojednávacej miestnosti. „Konkrétne ’13:45, sudkyňa pomaly číta dokumenty z pitvy… teraz už Sabová číta plynulejšie, no o to smutnejšie sú slová. 14:15 čítanie pitevných správ baví väčšinu prítomných, Lipšic stále ťuká do mobilu‘. Žiadam zástupcov Plus 1 deň, aby predstúpili pred súd. Mám za to, že takýto online prenos ruší dôstojnosť hlavného pojednávania,“ povedala podľa Denníka N sudkyňa.

Redaktor portálu jej povedal, že si nemyslí, že by napísal slová, ktoré by v pojednávacej miestnosti nepadli.

Sudkyňa tiež zakázala používanie kamier a fotoaparátov aj počas prestávok zo súdnej miestnosti, kedy zástupcovia médií doteraz zhotovovali napríklad fotografie obžalovaných. V pojednávacej miestnosti už nie sú ani káble, ktoré umožňovali novinárom pripojiť sa pohodlne na elektrinu, píše Denník N.

Súd následne z prebiehajúceho procesu na žiadosť obhajcu Aleny Zsuzsovej vylúčil verejnosť. Urobil tak na tú časť pojednávania, na ktorom sa rozoberá duševný stavy jednej Zsuzsovej, ktorá predtým podľa médií priznala, že trpí panickou poruchou.

Znalecké posúdenie duševného stavu obžalovaných je dôležité nielen pre stanovenie trestnej zodpovednosti páchateľov, ale aj pre stanovenie výšky trestu v prípade ich odsúdenia. Zsuzsovej, ktorá súhlasila s dnešným pojednávaním v jej neprítomnosti, i ďalším obžalovaným z Kuciakovej vraždy, hrozí odňatie slobody na 25 rokov alebo na doživotie. Doživotie je možné uložiť vtedy, ak nie je nádej na nápravu páchateľa odsúdením na miernejší trest. Táto skutočnosť sa zisťuje znaleckým posudkom.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová vylúčenie verejnosti na žiadosť advokáta Zsuzsovej zdôvodnila okrem iného ochranou osobných údajov obžalovaných. Prokurátor aj právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic s návrhom obhajoby nesúhlasili. Uviedli, že príslušná smernica o ochrane osobných údajov sa nevzťahuje na trestné konanie a že súdy verejnosť z prerokovania znaleckých posudkov o duševnom stave obžalovaných zvyčajne nevylučujú.

Existujúce pojednávanie pokračuje len s tromi z pôvodne štyroch obžalovaných. Medzi nimi je okrem Zsuzsovej Marian Kočner, ktorý si vraždu investigatívneho novinára podľa obžaloby objednal, a ďalej Tomáš Szabó. Zsuzsová je Kočnerovou spolupracovníčkou a v procese vystupuje ako druhotná objednávateľka Kuciakovej vraždy. O treste pre ďalšieho obžalovaného Miroslava Marček, ktorý sa priznal, že Kuciaka a jeho partnerku zastrelil a ktorý za svojho pomocníka označil Szabóa, súd rozhodne v samostatnom pojednávaní.