Print this page

NAKA začala trestné stíhanie Michala Havrana, advokát hovorí o jeho zahraničných záujmoch Foto archív M.H.

Spor ohľadom komentára Michala Havrana s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ z 27. júna 2018 v denníku SME pokračuje. Advokát Ján Čarnogurský, ktorý obhajuje názory Kuffu, vidí za Havranom "zahraničné záujmy."

Vyšetrovateľ NAKA začal voči novinárovi Michalovi Havranovi trestné stíhanie, pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a pre prečin ohovárania. Informáciu priniesla právna kancelária Jána Čarnogurského ml., ktorá na Havrana podala trestné oznámenie.

„Podľa vzneseného obvinenia, pán Havran spáchal uvedené trestné činy s osobitným motívom nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, pohlavie, sexuálnu orientáciu, politické presvedčenie alebo náboženské vyznanie,“ píše advokátska kancelária Čarnogurský ULC, ktorá okrem Kuffu zastupuje napríklad aj šéfredaktora proruského webu Hlavnespravy.sk, či šéfredaktora konšpiračného časopisu Zem a Vek.

Koncom júna 2018 publicista a moderátor Michal Havran, ktorý je vyštudovaným teológom, napísal komentár s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom „Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci“ a podnadpisom „Z Márie Barbie“, v ktorom Havran kritizoval Kuffu: „Toto nie je kresťanstvo. Celkom nie. Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a potom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant.“

V komentári píše, že Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí, tvrdí, že to, čo Kuffa robí, sa čoraz viac ponáša na schizmatickú herézu, ktorá sa rozišla s teologickým myslením a reflexiou sveta a ponáša sa na milenaristické šialenstvo náboženských dobrodruhov.

Okrem podania trestného oznámenia, právna kancelária Čarnogurského už skôr žiadala šéfa RTVS Jaroslava Rezníka, aby ukončil spoluprácu s Havranom. „Verejné nenávistné postoje pána Havrana voči Slovákom katolíkom sú plne v súlade so zahraničnými záujmami, zameranými na potieranie slovenskej suverenity a kultúry,“ píše advokát Ján Čarnogurský, ktorý je synom niekdajšieho politika Jána Čarnogurského. "Zahraničné záujmy a podpora ničenia kresťanstva na Slovensku" sú podľa neho hlavným dôvodom, „prečo sa pánovi Havranovi a jemu podobným darí tak veľkolepo prezentovať sa v médiách."

"Začaté trestné stíhanie voči pánovi Havranovi je prvým medzníkom. Ohraničuje, hoci chabo, možnosti zahraničného pôsobenia na Slovensku cez novoobjavených „progresívno-liberálnych“ Slovákov. Je znamením, že budú to zrejme iba slovenskí kresťania, ktorí budú chrániť svojich spoluobčanov proti útokom riadeným zvonka. Či sa bude jednať o útoky proti bielym, Židom alebo Rómom, podobne ako inde v Európe, pomoc budú vedieť nájsť asi iba u slovenských kresťanov. Takých, ako je otec Kuffa,“ píše advokát Čarnogurský, ktorého advokátska kancelária podala trestné oznámenie aj v súvislosti s rozhovorom s Miroslavom Kocúrom v Denníku N.

"Je to politicky útok v duchu konceptu kultúrnej vojny v duchu tézy podľa ktorej je liberalizmus novým nepriateľom," reagoval na začatie trestného stíhania Havran pre Omediach.com, ktorý si za textom komentára aj výberom použitého jazyka stojí. Upozornil, že posudok písal niekto z Matice. "No prekvapuje ma sebavzťažnosť bigotov, ľudí, ktorí často označujú islam za falošné náboženstvo satanistov a vrahov, alebo reformáciu za kultúrny spolok, ako sú odrazu podráždení, keď im niekto naservíruje ich vlastnú medicínu. Nečudujem sa, že sa prípadu zmocnil Čarnogurský, Hrbáčkov kamarát, ktorý v prvom návrhu písal dokonca o urážke Boha. Ale zaráža ma, akým spôsobom sa stal znalcom môjho textu niekto z Matice, ktorá ma žaluje za iný text, o Magnetovi na čele, a prečo nebol vypočutý okrem KBS, Čarnogurského a znalca z Matice nikto iný," napísal Havran na facebooku.

Marián Kuffa v minulosti požiadal o stiahnutie trestného oznámenia.