Print this page

Vašáryová, Lasica, Stanke a ďalší zverejnili predvolebnú výzvu

Kolégium Pamäti národa, ktorého členmi sú viaceré známe osobnosti, zverejnili predvolebnú výzvu, v ktorej vyzývajú všetkých, aby šli voliť a volili aj v mene našej pamäti, pamäti našich matiek, otcov, starých matiek a starých otcov budúcnosť bez nenávisti, násilia a vrážd. Budúcnosť slobodnú, slušnú a spravodlivú.

Sloboda nie je happyend! (výzva Kolégia Pamäti národa)

Post Bellum chráni a otvára spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Sledujeme príbehy ľudí, lebo chceme, aby si naša spoločnosť uchovala pamäť. Nejde nám však len o minulosť, ale v prvom rade o prítomnosť a budúcnosť.

V roku 2019 sme v Post Bellum zdokumentovali presne 100 príbehov konkrétnych ľudí, ktorých životy poznačili obdobia nedemokracie, ľudácka Slovenská republika a komunizmus. Našou úlohou je neostať voči nim ľahostajní. Na to, aby sme vedeli napredovať, musíme poznať našu minulosť.

Slovenské dvadsiate storočie bolo plné nevraživosti, zla, násilia a zabíjania. Bolo však aj storočím ľudí, ktorí si uchovali ľudskú dôstojnosť. Sme svedkami toho, že násilie sa opäť pokúša ovládnuť našu spoločnosť a politickú scénu. Žijeme tridsať rokov v slobodnej spoločnosti a ocitli sme sa na križovatke.

Rozhodujeme sa medzi slušnosťou a násilím, ohľaduplnosťou a hrubosťou, zodpovednosťou a nenávisťou, spravodlivosťou a jej pohŕdaním, spolupatričnosťou a zášťou. Sme v situácii, keď nie je voľba len našou možnosťou, ale najmä našou povinnosťou.

V parlamentných voľbách 29. februára 2020 rozhodneme o tom, či budeme žiť v slobodnej spoločnosti, krajine a štáte, alebo v spoločnosti nenávisti a násilia.

Ide o dôležité voľby.

Kolégium Pamäti národa vyzýva všetkých, aby šli voliť a volili aj v mene našej pamäti, pamäti našich matiek, otcov, starých matiek a starých otcov budúcnosť bez nenávisti, násilia a vrážd. Budúcnosť slobodnú, slušnú a spravodlivú.

Emília Vašáryová
Milan Lasica
Tomáš Janovic
Richard Stanke
Ivan Kamenec
Peter Zajac
Sandra Polovková
Andrea Cocherová
Peter Borza
Martin Korčok
Roman Polák
Matúš Maťátko
Michael Szatmary
Lucia Pašková
Natália Pavlová
Marian Jaslovský
Filip Pavčík
Silvia Hutárová
Róbert Pakan
Dagmar Kudelová Kopčanská
Jana Hrdličková
Iveta Svetlíková
Tomáš Zálešák
Katarína Bartovičová
Jana Čevelová