Print this page

Otvorený list vydavateľa K. K. Bagalu: Pán Pellegrini, toto je skutočný život na Slovensku! Foto: K.K.Bagala

Veta premiéra Petra Pellegriniho z tlačovej besedy, že "v Bratislave sa nežije skutočný život, tak ako sa nežije skutočný slovenský život u ľudí v zahraničí" vyvolala vlnu rozhorčenia medzi ľuďmi v Bratislave, zahraničí ale aj po celom Slovensku. Na sociálnych sieťach pod hashtagom ‪#‎totojeskutocnyzivot‬ pribúdajú príbehy ľudí o "skutočnom živote."

 

Jeden z nich zverejnil dlhoročný bratislavský vydavateľ kníh Koloman Kertész Bagala:

Pán Pellegrini, #totojeSKutocnyzivot na Slovensku! Chorý človek žije v kancelárii, nelieči sa v nemocnici ani sanatóriu.

Som vydavateľ slovenskej literatúry od roku 1991, vydal som vyše 500 kníh pôvodnej tvorby, 24 rokov vyhlasujem vlastnú literárnu súťaž, zorganizoval som osobne viac ako 1.000 kultúrnych podujatí.

Vo vydavateľstve som sám - lebo si nemôžem dovoliť zamestnanca, financie radšej sústredím do nových titulov. Nemíňam, ale aj tak sa stále pohybujem na hranici bankrotu. Keby som nemal rád slovenčinu, už dávno by som bol gastarbeitrom - pretože čokoľvek by bolo lepšie, ako takéto živorenie! Rozumiem všetkým ľuďom, čo odišli preč zo Slovenska - neurážajte ich, pán premiér!

Vlani sa moje reumatické ochorenie dostalo do štádia, že bolo už nutné objednať sa na operáciu bedrového kĺbu - dostal som termín o pol roka a ten sa potom ešte dvakrát presúval kvôli rekonštrukcii operačnej sály na Kramároch - a v iných nemocniciach ma tiež nemohli zobrať skôr, pretože všade mali poradovníky, niekde aj na rok dopredu. Toto je slovenské zdravotníctvo.

Bolesti sa rapídne zväčšovali, pohybovať som sa mohol už len s barlami - a keďže bývame v podnájme na 2. poschodí bez výťahu, bývam teraz v kancelárii vydavateľstva, pretože prístup sem je chvalabohu bezbariérový. To je slovenský sociálny systém, chorého vykázať z nemocnice 5 dní po operácii, nech sa sám postará.

Pán premiér, som hlboko urazený Vaším výrokom, že v Bratislave sa nežije skutočný život. Pracujem tu 29 rokov, ale ani napriek oceneniam odborníkov a nepretržitému nasadeniu nie som schopný žiť dôstojne, nenašetril som na byt a žijem v podnájme, neustále splácam pôžičky a lízingy, len aby som mohol pracovať v odbore, na ktorý mám - zdá sa - talent. A hlavne guráž.

Pracujem tu - aj napriek polenám, hádzaným pod nohy drobným podnikateľom.

Žijem tu - aj napriek polenám, riadiacim tento štát.

Znovu sa vyliečim a budem pokračovať v tejto práci - do smrti. Nie pre penziu, ktorá bude mizerná. Ale to Vy nedokážete pochopiť prečo.

Sme bohatý štát, ale všetko to, čo malo skvalitniť skutočný život skutočným obyvateľom - politici ako Vy buď prešustrovali, rozkradli, alebo umožnili rozkradnúť.

Znovu sa vyliečim a budem pokračovať v tejto práci pokým vládzem, pretože mám len jeden život a nemienim ho premrhať.

DOSŤ!

Vy a vaši ministri ste iba služobníci, moji služobníci, naši služobníci - dostali ste poverenie slúžiť v prospech ľudí a nerobíte to, iba sľubujete a tliachate - držte už hubu a practe sa!