Print this page

Kočner priamo cez Haščáka vybavoval, čo sa bude a nebude písať v médiách Penty Reprofoto Plus 7 dní

To, že s Marianom Kočnerom komunikoval len v právnej rovine, ako sa snažil šéf Penty Jaroslav Haščák vo výpovedi na súde v prípade kauzy vraždy Jána Kuciaka naznačiť, nie je úplne pravda.

 

Ich komunikácia ohľadom médií Patriacich Pente bola pomerne čulá a vyplýva z nej, že Kočnerovi sa darilo ovplyvňovať obsah v médiách Penty aj prostredníctvom Haščáka. Vyplýva to z komunikácie, ktorú dnes priniesol denník Sme a ktorá pochádza zo zaistených dát v rámci vyšetrovania vraždy, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a sprístupnila ich slovenským médiám na analýzu.

Riešili spolu napríklad články o Borisovi Kollárovi, Kočnerovu fotku s päťstoeurovkami v aute, Martinu Ruttkayovú či kauzu „Lipšicovo stádo“.

Napríklad ako píše Sme Haščák Kočnerovi písal, že mu „veľakrát so svojimi médiami vyšiel v ústrety“. „Robil som to preto, lebo ťa pokladám za kamaráta a aj pre to, lebo si to, ako o tebe píšu niekedy nezaslúžiš. Ale, žiaľ, niekedy aj áno. To že si pre médiá zaujímavý a píšu o tebe spôsobom, akým píšu, je predovšetkým tvoja zásluha a je úplne nereálne očakávať, že sa to dá nejakým spôsobom cenzurovať. Ak to chceš naozaj zmeniť, musíš začať od seba,“ písal Haščák v novembri 2017.

Penta vlastní vydavateľstvo News and Media Holding, ktoré vydáva denník Plus jeden deň a Týždenník Plus 7 dní, Trend a mnoho ďalších titulov. V Petit Presse vlastní Penta 39,5 percentný podiel.

Už skôr sme písali, ako Kočner využíval Martinu Ruttkayovú na pretláčanie vlastných záujmov do Plus Jeden deň či Plus Sedem dní.

Podrobnosti: Ruttkayová písala Kočnerovi: Vždy urobím, o čo ma požiadate... Aj tak ma majú všetci za vašu štetku (VIDEO)

Redaktorka, napriek takejto nadpráci v prospech Kočnera, mala zo strany vedenia Penty vo vydavateľstve ochranné krídla. Keď Ruttkayová vypovedala proti Grendelovi a svoj postup koordinovala s Kočnerom a Tóthom, Haščák kontaktoval Kočnera a žiadal ho telefónne číslo na Petra Tótha, aby to s ním riešil, keďže Peter Tóth bol vtedy v blízkom kontakte s Ruttkayovou: „Nemám číslo na Petra Tótha. Odkáž mu, nech povie Ruttkajovej, že vydavateľ bude stáť za ňou. Vypovedala pod prísahou a ani ináč konať nemohla. Ak potrebuje nejakú pomoc, nech Peter kontaktuje Martina Danka. Dik,“ písal Haščák Kočnerovi 27. októbra 2016.

Kočner vtedy písal Haščákovi, že by sa mali za Ruttkayovú postaviť.„Tvoj plán si rad vypočujem, ale musím to riešiť. Mal som dlhý rozhovor s Mertusom (Peter Mertus bol vtedy generálny riaditeľ NMH, pozn. red.) a požiadal som ho, aby sa aj on, aj Závodská (vtedajšia šéfredaktorka Plus 7 dní Nancy Závodská) postavili za nášho zamestnanca. Aj do vnútra, aj na vonok,“ písal Haščák.

Pripomenieme, že v novembri 2016 veľká časť redakcie Plus 7 dní poslala vedeniu vydavateľstva News and Media Holding list, ktorým žiadajú, aby ich kolegyňa Martina Ruttkayová bezodkladne prestala pracovať v týždenníku. Vyjadrujú v ňom znepokojenie nad pôsobením redaktorky v časopise a tvrdia, že redaktorka svojím konaním neakceptovateľným spôsobom pošpinila dobré meno Plus 7 dní a žiadali od vedenia vydavateľstva, aby v ňom prestala pracovať. V liste zároveň píšu o podozreniach z nadštandardného vzťahu Ruttkayovej s Kočnerom z tzv. mafiánskych zoznamov. Vedenie ju nijak nepotrestalo, ani neprepustilo, ale, aby bol kľud, presunuli ju na lukratívnu pozíciu do Plus jeden deň, kde v nadpráci pre Kočnera pokračovala.

Denník Sme upozorňuje aj na ďalší prípad, k ktorom sme v minulosti písali a to, že Plus 7 dní mala v dispozícii kompromitujúce fotografie Mariana Kočnera v roku 2017 ako si vyberá okolo sto kusov 500eurových bankoviek spod palubnej dosky auta, no zverejnili ich až v marci 2019, keď už bolo uznesenie o obvinení Kočnera z objednávky vraždy.

Komunikácia z 3. júla 2017 podľa denníka SME naznačuje, že šlo o priamy zásah Haščáka po Kočnerej prosbe: „Včera mala svokra 75 a boli sme na rodinnom obede. Nejaký zmrd nás nafotil a volali mi z Plus 1 deň. Ocenil by som, keby sa tomu venovali seriózne alebo vôbec. Ďakujem,“ písal Kočner.
Haščák odpovedal, že to vybaví a potom preposlal Kočnerovi správy od vedenia redakcie: „-:-))) to sa nedá napísať pozitívne. Fotka je ako z palubnej dosky vyberá peniaze a v ruke ma asi sto 500 euroviek:-))) takže ak povieš, potom to nedám vôbec. Zastavím to. Ale dúfam, že chápeš, že toto sa nedá riešiť na dennej báze. Dik.“
Kočner sa za to Haščákovi poďakoval.

Aj napriek slovám „zastavím to“ Martin Danko z Penty tvrdí, že Jaroslav Haščák v skutočnosti v tejto veci neintervenoval a vyriešila sa sama. Danko sa odvolal aj na zverejnené vyhlásenie Mandákovej. „Tá bola v danom čase na dovolenke a z vlastného rozhodnutia neopublikovala uvedený materiál,“ tvrdí Danko

Médiá NMH podľa Martina Danka z Penty vydali viac ako 200 článkov o Kočnerovi a viaceré z nich boli „silne negatívne“. Aj Kočner sa iným ľuďom podľa Danka sťažoval, že mu Haščák s médiami nepomáha, čo je zachytené aj v komunikácii cez Threeme. „Podstatné nie sú slová zachytené v nejakej privátnej komunikácii, ale skutky,“ tvrdí na druhej strane Danko.