Print this page

Do parlamentu sa dostali aj Pročko, Čekovský a ďalší ľudí z médií (FOTO) Foto: OĽaNO

Na kandidátkach vo voľbách do parlamentu sa objavili viacerí ľudia z médií. Pozrite sa, ako dopadli.

Foto: OĽaNO

Do parlamentu sa dostal Kristián Čekovský, bývalý redaktor RTVS, ktorý mal číslo 10 na kandidátke OĽaNO. Vo voľbách získal 8018 prednostných hlasov. Začínal v Slovenskom rozhlase, neskôr pôsobil ako televízny reportér RTVS. Čekovský patril medzi novinárov, ktorí sa podpísali pod otvorený list, v ktorom kritizovali spôsob riadenia Jaroslava Rezníka a jeho ľudí, následne mu vedenie oznámilo, že sa rozhodlo nepredĺžiť mu zmluvu.

Podrobnosti: Čekovský: Postup, aký tu bol za Mečiara, sme fakt v RTVS nečakali

Až viac ako 74 tisíc prednostných hlasov dostal zabávač, moderátor a herec Jozef Pročko, ktorý ide do parlamentu z kandidátky OĽaNO. Pročko dlhé roky pôsobil v televízii Markíza a pomáhal v minulosti vo voľbách rôznym kandidátom, napríklad Pavlovi Ruskovi v kampani jeho niekdajšej strany ANO, keď spolu s ďalšími tvárami Markízy chodil predvolebným autobusom po námestiach po celom Slovensku a v tričku ANO propagoval Ruskovu stranu.

Z nových poslancov za OĽaNO majú novinársku minulosť aj aktivista z Michaloviec Milan Potocký, ktorý minulosti pôsobil v Zemplínskom Korzári a vydával regionálny týždenník Slovenský východ.

Do parlamentu sa na kandidátke OĽaNO dostal aj bývalý hovorca Aliancie za rodinu a aktuálne Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský, ktorý bol v minulosti ekonomickým redaktorom týždenníka Trend, SME a stál aj pri zrode webu Postoj.sk.

Do parlamentu sa dostal na kandidátke Za ľudí aj Ján Benčík, bloger, ktorý upozorňoval na neonacizmus kotlebovcov.

Foto: FB Ján Benčík

Novinársku minulosť majú aj doterajší politici, ktorí sa dostali do parlamentu. Podpredsedníčka SaS a europslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá v minulosti pôsobila vo viacerých médiách - napríklad SME a TA3, predseda OKS na kandidátke SaS Ondrej Dostal, ktorý bol v minulosti komentátorom denníka SME. Gábor Grendel za stranu NOVA na kandidátke OĽaNO v minulosti pracoval pre rádio Twist a televízie TA3 a Markíza. V televízii Markíza ako redaktor v minulosti pôsobil aj dlhoročný hovorca Smeru Erik Tomáš, ktorý je opäť poslancom za Smer. V TV Markíza pôsobila v minulosti aj Jana Žitňanská, ktorá sa dostala do parlamentu na kandidátke Za ľudí.

Neúspešní kandidáti z médií

Za bránami parlamentu ostal učiteľ a bloger Juraj Smatana, ktorý kandidoval za OĽaNO a aktuálne je mestským a krajským poslancom za mesto Považská Bystrica a doposiaľ bol aj poslaneckým asistentom Jána Budaja (Zmena zdola na kandidátke OĽaNO). Do parlamentu sa nedostal ani Vladimír Seman, ktorý kandidoval za OľaNO a v minulosti pracoval pre RTVS.

Na kandidátke ĽSNS opäť kandidovala a opäť bez úspechu známa mečiarovská novinárka a poslankyňa Eva Zelenayová, ktorá aktuálne je uvedená ako šéfredaktorka časopisu Svedectvo, ktorý podporuje ĽSNS a chváli Jozefa Tisa. Opäť bez úspechu po voľbách ostala šéfredaktorka kontroverzného časopisu Extra Plus Lenka Mayerová  (minulosti Eremiášová), tentokrát kandidovala za stranu Práca slovenského národa, ktorá vo voľbách získala "až" 0,04 percent. Mayeorvá v minulosti patrila k mečiarovskej klike v Slovenskej televízii. V minulosti sa pokúšala uspieť na kandidátke KSS. Časopis pod jej vedením preberá články od webu hlavnespravy.sk, velebí Rusko, šíri proruské dezinformácie, promuje kotlebovcov, Harabina, Blahu, vyrába z tretieho sektora a novinárov triednych nepriateľov.