Print this page

Čína ostro odsúdila rozhodnutie americkej vlády redukovať počet čínskych novinárov v USA. Informovala o tom agentúra AP. Washington v pondelok oznámil, že Spojené štáty znížia počet pracovných povolení, ktoré vydávajú pre zamestnancov čínskych štátnych médií. Podľa Číny toto rozhodnutie odráža "mentalitu studenej vojny a vychádza z ideologických predsudkov".

 

Ministerstvo zahraničia tiež uviedlo, že Čína si vyhradzuje právo reagovať zavedením svojich opatrení.

Rozhodnutie podľa čínskej diplomacie "značne narušilo bežnú spravodajskú činnosť čínskych médií v USA a vážne poškodilo ich povesť". Ministerstvo dnes v reakcii podalo sťažnosť na americkej ambasáde.

Rozhodnutie USA prišlo potom, čo Čína v januári odobrala víza trojici novinárov denníka The Wall Street Journal (WSJ). Denník publikoval článok s titulkom, ktorý nazýval Čínu v súvislosti so súčasnou epidémiou nového koronavírusu "skutočným chorým mužom Ázie". Ďalší novinár rovnakého denníka musel krajinu opustiť vlani, pretože mu Peking odmietol predĺžiť vízum.

Americké úrady uviedli, že už roky naliehajú na Čínu, aby zlepšila spôsob, akým sa správa k novinárom. Útoky na slobodu slova v Číne sú podľa nich horšie ako pred desiatimi rokmi, situáciu prirovnávajú k Sovietskemu zväzu v dobe studenej vojny.

Opatrenie sa bude týkať médií ako agentúra Nová Čína, televíznej spoločnosti CGTN, čínskeho štátneho rozhlasu či spoločnosti China Daily Distribution Corp. Od 13. marca bude môcť v amerických kanceláriách všetkých týchto médií pracovať spolu len 100 Číňanov namiesto pôvodných 160.