Print this page

Šéfredaktori odmietajú milióny na investigatívu od Matoviča (VIDEO) Foto: SME, Aktuality.sk, Denník N

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič prišiel v stredu s nápadom, ako ustrážiť, aby na ministerstvách a pri verejných obstarávaniach nedochádzalo ku korupcii. Chce, aby to robili investigatívni novinári.

Matovič navrhuje vytvoriť fond zo štátneho rozpočtu, ktorý by takýchto investigatívnych novinárov platil, aby títo novinári kontrolovali štátnych úradníkov. Povedal už aj sumu, do fondu navrhuje dávať ročne približne 10 miliónov eur. V jeho nápade ho podporil Boris Kollár.

Investigatívnu žurnalistiku robia na Slovensku hlavne novinári z denníka SME, N, Aktuality.sk a od minulého roka funguje aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Všetci ponúkané peniaze odmietli.

Beata Balogová (šéfredaktorka SME)*: Investigatívni novinári už teraz dohliadajú na verejné obstarávania, tok verejných zdrojov a na fungovanie moci. Prvý zásadný posun bude, ak ich premiér tejto krajiny nebude nazývať: protislovenské prostitútky, slizké hady, idioti, žoldnieri Sorosa alebo zapredanci. A to ani vtedy, ak napríklad začnú rozoberať mafiánsku minulosť koaličného partnera alebo pripomenú nezrovnalosti medzi jeho vyjadreniami a skutočnosťou.
Vláda nemá platiť investigatívnych novinárov. Má ich nechať slobodne pracovať a ochrániť ich, ak na nich niekto útočí, nebodaj ich niekto chce zabiť. A potom má reagovať na ich zistenia. Snáď mi bude odpustené, ak v regióne, kde Orbán stvoril KESMU, som z podobných iniciatív nervózna.

Odporúčame aj: Komentár Miroslavy Kernovej: tátom platených investigatívcov sme už mali a vieme ako dopadli

Matúš Kostolný (šéfredaktor Denníka N)*: Igor Matovič chce kontrolu jeho vlády odovzdať investigatívnym novinárom. Chce ich platiť z rozpočtu a nechať na nich, aby strážili jeho vládu. Na prvé počutie hovorím, že my by sme sa o vládne peniaze na nezávislú investigatívu neuchádzali. Nezávislosť si predstavujem inak a radi zostaneme závislí iba od našich predplatiteľov.
Ale má to aj vážnejší rozmer.
1. investigatívni novinári môžu odhaliť desiatky káuz, ale nemajú šancu odhaliť všetko a nemajú na rozdiel od štátu ani možnosti vyšetrovať, sledovať, pracovať s dokumentmi, ktoré má polícia, prokuratúra, tajné služby.
2. Je lákavé hodiť to na novinárov, ale v skutočnosti musí za výkon vlády zodpovedať premiér a jeho koaliční partneri.

Peter Bardy (šéfredaktor Aktuality.sk)*: Nápad Igora Matoviča nie je zrejme myslený zle, ale slovenská žurnalistika nepotrebuje vládny/štátny fond.
Potrebujeme :
- funkčný a moderný novinársky zákon,
- politikov, ktorí nám odpovedajú na naše otázky,
- ktorí neútočia na novinárov a médiá,
- ktorí rešpektujú infozákon
- a vytvárajú prostredie, v ktorom môžeme slobodne vykonávať svoju prácu.
My budeme politikov kontrolovať aj bez tohto fondu.
Treba odpolitizovať RTVS, aby sa v tejto inštitúcii robila profesionálna žurnalistika, nie insitná agitácia pre vybrané politické strany a politikov.
Potrebujeme, aby vláda a ministerstvá urobili ráznu a dôslednú kontrolu nákupu mediálneho priestoru na propagáciu EU fondov, pretože máme vážne podozrenie, že časť médií nenapĺňala podmienky zmlúv, teda, že išlo o korumpovanie “spriaznených” médií, resp. dohody medzi ministerskými úradníkmi a vybranými médiami.
Ďakujeme Igorovi Matovičovi za zrejme dobrý úmysel, ale namiesto fondu uvítame vytvorenie prostredia, v ktorom budeme môcť robiť našu prácu bez toho, aby z nás útoky politikov robili terče nenávistných atakov. Toto je odkaz #AllForJan

Odpoúčame aj: O milióny na investigatívu má záujem Rostás, ozval sa aj Rafaj (VIDEO)

Investigatívne centrum Jána Kuciaka*: Ďakujeme, že na nás Igor Matovič myslí, ale my si neprosíme. Kam dlhodobo vedie veľkorysá štátna podpora nezávislých médií, si môžete pozrieť v Maďarsku.
*vyhlásenia z facebookových stránok šéfredaktorov

Na návrh Matoviča reagovala vyhlásením aj Asociácia na ochranu novinárskej etiky.