Slovinská vláda nepustila na brífing novinárov, tí sa ohradili (VIDEO)

Slovinská vláda nepustila na brífing novinárov, tí sa ohradili (VIDEO) reprofoto FB Janez Janša

Slovinská vláda dnes na nepustila novinárov na tlačovú konferenciu, kde chcela informovať o situácii v krajine v súvislosti so šíriacou sa nákazou koronavírusy.

 

Otázky museli žurnalisti vopred poslať e-mailom. Kabinet premiéra Janeza Janšu to mal za dobré preventívne opatrenie práve proti šíreniu koronavírusu, avšak médiá reagovali tvrdou kritikou kroku, ktorý podľa nich ohrozuje kontrolnú úlohu médií.

Slovinské združenie novinárov (DNS) sa dôrazne ohradilo proti zmene spôsobu komunikácie s médiami, ktorá znemožňuje zástupcom médií účasť pri oznamovaní vládnych vyhlásení pre verejnosť. Považuj to za "neprimerané reštriktívne opatrenia".

"Úplné vylúčenie novinárov je nebezpečná vec," zdôraznila organizácia slovinských novinárov. Poukázala pritom na to, že hlavnou úlohou novinárov je klásť vládnucim politikom otázky, čo má "zásadný význam pre kontrolu a demokraciu".

Ak novinári môžu klásť otázky len vopred, potom nemôžu na odpovede reagovať doplňujúcimi otázkami, zdôraznilo združenie novinárov. Zároveň naliehalo na vládu, aby brífingy boli organizované aspoň ako videokonferencie.

Podľa aktuálnych údajov slovinského Národného ústavu verejného zdravia je v krajine 341 ľudí, ktorí sa doteraz nakazili novým koronavírusom. Od štvrtka pribudlo 22 infikovaných.