Print this page

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo Francúzsku na polovicu Ilustr. foto: Omediach.com

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo Francúzsku na polovicu.

 

Po vyhlásení karantény minulý utorok sa čitatelia s vyhliadkou na dlhší pobyt doma novinami a časopismi v stánkoch pravdepodobne predzásobili, ale minulú stredu nastal prudký prepad. Teraz sa ich záujem presúva na sieť, ale redakciám sa nedarí využiť tento posun k zvýšeniu príjmov z internetovej reklamy a k posilneniu digitálneho predplatného. Napísal to denník Les Echos.

Podľa údajov francúzskej mediálnej distribučné spoločnosti Presstalis sa predaj denníkov v trafikách v pondelok 16. marca znížil o 24 percent, nasledujúci deň potom o 31 percent. Časopisov sa v týchto dvoch dňoch predalo o 22 percent, respektíve o 12 percent menej. Skutočne výrazný prepad potom priniesla streda 18. marca, kedy príjmy z predaja oboch týchto kategórií klesli o 45 percent.

Tržby v trafikách otvorených od 13. do 24. marca klesli o 13 percent. V prvých dňoch od 13. do 17. marca vrátane síce ešte o štyri percentá stúpli, ale následne od 18. do 24. marca vrátane už zaznamenali prepad o 27 percent.

V stredu vyšiel prvýkrát aj v elektronickej podobe týždenník Le Canard enchaîné, ktorého história siaha do roku 1915 a ktorý sa doteraz striktne držal tradičnej tlačenej podoby. Elektronické vydanie si vynútili problémy s distribúciou.

"Pre už tak oslabenú tlač je tento vírus dvojnásobným trestom," povedal týždenníku Le Nouvel Observateur Eric Fottorino, ktorý na webe denníka Le 1 píše o situácii okolo chorobe COVID-19.

Od januára sa vo Francúzsku nákaza koronavírusu potvrdila u 25.233 ľudí. Mŕtvych bolo do stredy 1331.