Print this page

Zrušili trest smrti vrahovi, ktorý investigatívnemu novinárovi pred kamerami odrezal hlavu Foto: CPJ

Pakistanský súd zrušil trest smrti britskému teroristovi, ktorý v roku 2002 s ďalšími ozbrojencami uniesol a brutálne zavraždil novinára denníka Wall Street Journal Daniela Pearla.

 

Informovala o tom agentúra AFP. Zmiernený bol trest aj ďalším trom obvineným v tomto prípade, ktorí v roku 2002 dostali doživotie.

Tridsaťosemročný novinár Pearl bol unesený v januári 2002 v Karáčí skupinou ozbrojencov, ktorí mu niekoľko dní potom pred kamerou odrezali hlavu a záznam následne zverejnili pod názvom "Porážka (v zmysle zabitie zvieraťa, pozn. ČTK) špióna-novinára, Žida Daniela Pearla". Ten istý rok v júli bol za vraždu odsúdený na trest smrti Brit pakistanského pôvodu Chálid Umar Šajch.

Agentúra AFP uviedla, že súd zmenil vrahovi novinára trest na sedem rokov väzenia, čo znamená, že by čoskoro mal byť prepustený.

Pearl bol investigatívny novinár, ktorý pátral po moslimských skupinách napojených na teroristickú sieť al-Kájda, ktorá stála za teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 na USA.

Umar Šajch sa narodil v Londýne, kde študoval a nedokončil štúdium ekonómie. V roku 1993 podstúpil teroristický výcvik a v roku 1994 bol zatknutý v Indii pre obvinenia z únosu štyroch turistov. India ho potom bola nútená prepustiť na slobodu po únose indického civilného lietadla islamskými extrémistami v roku 1999.