Print this page

Irak odobral Reuters dočasne licenciu za článok o manipulácii s počtom nakazených Foto: HWO

Irak pozastavil agentúre Reuters na tri mesiace činnosť. Bagdad sa tak rozhodol kvôli štvrtkovej správe, v ktorej agentúra uviedla, že iracké vládne údaje o koronavírusoch sú podhodnotené.

Iracká komisia pre médiá a komunikáciu na svojej webovej stránke uviedla, že agentúra dostala tiež pokutu 25 miliónov irackých dinárov (20.000 eur).

Agentúra Reuters sa vo svojej štvrtkovej správe odvolala na niekoľko zdrojov, podľa ktorých sú vládne údaje radovo v stovkách, avšak skutočný počet nakazených je radovo v tisícoch.

Irak dnes uvádza 820 nakazených a 54 mŕtvych, vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že je nákaza potvrdená u 772 ľudí. Počet úmrtí sa od štvrtka nezmenil.

Zdroje citované vo štvrtok agentúrou Reuters uvádzali, že prípadov koronavírusy môže byť v skutočnosti od 3000 do 9000.

"Stojíme si za svojou správou z 2. apríla, ktorá bola podložená niekoľkými dobre oboznámenými lekárskymi aj politickými zdrojmi," uviedla agentúra vo svojej dnešnej správe. Od irackých úradov zatiaľ nedostala žiadne upozornenia týkajúce sa licencie a snaží sa vec objasniť.

Iracké úrady ešte vo štvrtok večer upozornili, že informácie Reuters nie sú správne. V piatok mediálna komisia oznámila, že sa pokúšala spojiť sa s vedením bagdadskej redakcie agentúry, ale nepodarilo sa jej to.

Podobný problém mala v Egypte aj dopisovateľka britského denníka The Guardian Ruth Michaelsonová kvôli informácii opreté o štúdiu, podľa ktorej je počet prípadov koronavírusy v Egypte vyšší, než tamojšie úrady tvrdia. Aj dnes hlási stomiliónový Egypt 865 potvrdených prípadov. Reuters píše, že Michaelsonová z Egypta odišla, keď ju západní diplomati informovali, že si jej "okamžitý" odchod želajú egyptské bezpečnostné sily.