Print this page

Vrah Kuciaka dostal 23 rokov, sudkyňa sa pozastavila nad brutálnosťou vraždy Kušnírovej (AUDIO) Reprofoto TA3

Vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej dnes súd odsúdil na 23 rokov väzenia.

 

Odsúdený Miroslav Marček sa na začiatku tohto roka priznal, že dvojicu vo februári 2018 zastrelil. Podľa prokuratúry Marček vraždil na objednávku kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý svoju vinu v kauze odmietol.

Dnešného pojednávanie vrátane vyhlásení rozsudku sa Marček na vlastnú žiadosť nezúčastnil. Verdikt nie je právoplatný. Prokurátor, ktorý žiadal prísnejší trest, oznámil, že sa odvolá na najvyšší súd.

Pôvodne Marčekovi hrozilo 25 rokov väzenia alebo doživotie. Miernejší trest súd prvej inštancie zdôvodnil tým, že obžalovaný sa významnou mierou podieľal na objasnení trestnej činnosti. "Súd vyslal týmto trestom signál, že priznanie má význam. Pomáhať orgánom činným v trestnom konaní má zmysel, a to nielen pri týchto obzvlášť závažných násilných trestných činoch," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová.

"Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," povedala sudkyňa.

"Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku pri vražde Kušnírovej, na ktorú Marček nedostal objednávku a podľa sudkyne neurobil nič, aby tomu zabránil - napríklad mohol zatajiť svoju identitu napríklad nasadením si kukly,

Súd Marčekovi okrem iného tiež prikázal zaplatiť nemajetkovú ujmu rodičom Kuciaka v celkovej výške 140.000 eur a matke Kušnírová vo výške 70.000 eur.

Vzhľadom k tomu, že Marček priznal vinu, súd jeho prípad vyčlenil na samostatné prejednanie a pojednávanie obmedzil najmä na dôkazy dôležité pre stanovenie výšky trestu. Marček sa na súde tento rok v januári priznal nielen k vraždám Kuciaka a Kušnírovej, ale aj k tomu, že v roku 2016 pri lúpeži zastrelil podnikateľa Petra Molnára v jeho dome. Táto vražda sa stala súčasťou obžaloby v Kuciakovom prípade.

Prokurátor, podľa ktorého by bez priznania obžalovaného nebola vyšetrená vražda Molnára, žiadal pre Marčeka väzenia vo výške 25 rokov. Obhajoba naopak navrhovala mimoriadne zníženie trestu. Právny zástupca matky Kušnírovej žiadal pre Marčeka doživotie.

Dnešné pojednávanie sa uskutočnilo aj kvôli pandémii koronavírusu za prísnych bezpečnostných opatrení. Predsedníčka senátu umožnila vstup do budovy súdu len zástupcom troch médií vrátane webu Aktuality.sk, ktorý priniesol priamy zvukový prenos z pojednávania.

Kuciakovu vraždu si podľa obžaloby objednal Kočner z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Objednávku reportérovej vraždy podľa obžaloby Kočnerova známa a ďalšie obžalovaná Alena Zsuzsová odovzdala Andruskóovi, ktorý najal Szabóa, ktorý spolupracoval s Marčekom. Kočner, Szabó a Zsuzsová vinu odmietli, proces s nimi by mal pokračovať budúci týždeň.