Print this page

Známe zahraničné denníky škrtajú náklady, znižujú aj mzdy manažérov Foto: Omediach.com

Britské denníky Financial Times (FT) a The Guardian znižujú kvôli koronakríze mzdy manažérov. Škrty chystá aj denník The Daily Telegraph. Hoci im rastie čítanosť na internete, čelia výpadkom príjmov z reklamy a predávajú menej výtlačkov. Píše o tom na svojom webe denník FT.

 

Stránky Guardianu si podľa jeho vlastných údajov nechali v marci čitateľovi zobraziť 2,17 miliardakrát. To je o viac ako 750 miliónov zobrazení viac ako v rekordnom októbri 2019. Napriek tomu FT odhaduje, že by mohol v nasledujúcich šiestich mesiacoch prísť až o 20 miliónov libier . Vyšší manažment vrátane novej šéfky Annette Thomasovej preto bude v nasledujúcom polroku poberať o 20 percent nižšie mzdy a členovia predstavenstva sa uspokojí s o 30 percent nižšími odmenami.

FT, ktorý v uplynulých týždňoch zaznamenal rekordný rast záujmu o obsah aj rekordný rast predplatného, ​​zníži 80 členom vedenia a editorom mzdy po zvyšok roka o desať percent. Predstavenstvo bude v tomto období dostávať o 20 percent nižšie odmeny. Za tento rok denník tiež nevyplatí pravidelné výročné bonusy. Šéf firmy John Ridding sa vzdá 30 percent svojej mzdy. Podobný krok urobil už v roku 2018, kedy sa po kritike personálu ohľadom výšky svojej mzdy vzdal 500.000 z 1,7 milióna libier, koľko mu za tento rok patrilo.

Telegraph sa bude snažiť ušetriť predovšetkým na zamestnancoch mimo redakcie. Prejdú na štvordňový pracovný týždeň a budú dostávať o 20 percent nižšie mzdy. Podľa šéfa mediálnej skupiny Telegraph Media Group Nicka Hugha tak musí urobiť aj napriek tomu, že sa tiež tomuto médiu raketovo zvýšil záujem o predplatné.

FT pošle asi dvadsiatku zamestnancov, ktorí nie sú členmi redakcie, na platenú dovolenku. Telegraph a Guardian pošlú domov podľa interných dokumentov, na ktoré sa odvoláva FT, až stovku neredakčných zamestnancov.

Podľa analytickej spoločnosti Enders Analysis by britské spravodajské odvetvie mohlo tento rok prísť až o 330 miliónov libier z reklamy. To predstavuje tretinu celoročných reklamných príjmov, píše FT.

Úsporné opatrenia a vlnu prepúšťania ohlásili po vypuknutí koronakrízy aj ďalšie európske a americké médiá. Medzi inými aj britský denník Daily Mail, americký denník The Los Angeles Times alebo spravodajský web Buzzfeed. Podľa FT majú škrty oznámiť aj agentúra Bloomberg a denníky The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal.