Print this page

Parlament dnes odvolal Kočnerovu známu Soňu Pőtheovú (VIDEO) Reprofoto RTVS

Parlament dnes odvolal Soňu Pőtheová z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov.

Poslanci tak urobili na návrh poslanca Ondreja Dostála, ktorý odobrila aj vláda.

Soňa Pötheová podľa zachytenej komunikácie z telefónov Mariana Kočnera si s ním v priateľskom duchu vymenila viacero správ.

Pochvalné SMS posielala Kočnerovi, keď zvolal tlačovku a snažil sa kompromitovať novinárov, kde ich označoval ako Lipšicove stádo a vyhrážal sa zbieraním a zverejňovaním citlivých informácií o novinároch. V tom čase už bola viac ako dva roky šéfkou štátneho Úradu na ochranu osobných údajov SR, ktorý má strážiť osobné informácie občanov krajiny. Keď ohlásil, že zbiera podpisy na novú správu, písala mu, že sa podobá na Luky Perryho, hviezdu seriálu Beverly Hills.

Na konci minulého roka sa Úrad na ochranu osobných údajov SR pod jej vedením ozval českému webu investigace.cz a oficiálne od redakcie žiadal odpoveď, od koho dostal videonahrávku, v ktorej Dobroslav Trnka spolu s Kočnerom inštalujú nahrávacie zariadenie  v priestoroch generálnej prokuratúry. Jej úrad hrozil novinárom pokutou 10 miliónov eur, pokiaľ mu svoj zdroj nevyzradia. Podľa zákona pritom novinári sú povinní svoje anonymné zdroje chrániť.

Podľa poslanca Gábora Grendela komunikácia s Kočnerom nebol jediný prešľap Pőtheovej. Mala sa angažovať aj v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň. Grendel  preto navrhol, aby sa v úrade urobil hĺbkový audit jej rozhodnutí.

Soňa Pötheová (ako Bullová) v minulosti moderovala politické diskusie v televízii Markíza, šéfovala spravodajstvu v TV Luna.

Neskôr pracovala v PR biznise a okrem iného podľa Denníka N robila mediálne tréningy pre Kočnerovi spriaznenú finančnú skupinu Penta. Zastupovala aj Kočnera, keď v roku 2006 kandidoval za primátora Bratislavy. Za druhej vlády Roberta Fica viedla tlačový odbor predsedu parlamentu za Smer Pavla Pašku. V roku 2015 za Ficovej vlády ju zvolili za šéfku Úradu na ochranu osobných údajov SR.