Print this page

OBSE kritizuje Slovensko za súdy s médiami Foto: OBSE

Kauza súdov s médiami na Slovensku sa dostala do pravidelnej správy o slobode médií, novinárov v Európe a v USA, ktorú vydáva Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).


Správu písala zástupkyňa OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatović, ktorá predčasom vyjadrila znepokojenie v súvislosti s aktuálnym prípadom, keď viacerí predstavitelia slovenskej justície žiadajú vysoké odškodné v súdnych sporoch proti médiám. Oba prípady spomenula aj v správe. V prvom prípade ide o žaloby voči Novému času za fotografie a videa z roku 2011 z kauzy Bonanno, kde žiadajú súčasní aj bývalí sudcovia náhradu škody vo výške 940 tisíc eur. Ide o prípad, kde údajne žalobca napodobňuje vraha z masakry v Devínskej novej vsi. Žalobcovia tvrdia, že fotografie sú falošné, a že nie je žiadna spojitosť medzi fotografiami a masovou vraždou.
V druhom prípade ide o poľovnícku kauzu, za ktorú žiada sudca Michal Truban od denníka SME ospravedlnenie a odškodné vo výške 150 tisíc eur. Tvrdí, že článkom zo septembra 2012 bola poškodená jeho česť a súkromie. Denník SME musel na základe rozhodnutia súdu trikrát po sebe zverejniť ospravedlnenie.
Mijatović upozorňuje, že tak vysoké odškodné môže doviesť denníky ku krachu a spôsobuje autocenzúru, čím sa znižuje pluralita médií na Slovensku. Mijatović zdôrazňuje, že verejní činitelia musia vydržať vyšší prah kritiky verejnosti, vrátane kritiky od médií. Jednou z dôležitých úloh médií je nastavovať zrkadlo spoločnosti a informovať ľudí o všetkých veciach, ktoré sú dôležité pre spoločnosť, napísala komisárka. Ktorá v správe spomenula aj svoju komunikáciu s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, kde jej napísal, že „otázka maximálnej možnej výšky odškodného v občianskoprávnych sporoch na ochranu osobnosti je jednou z tém diskutovaných na relevantných expertných fórach."
Zaujímavosťou je, že predstavitelia médií o týchto diskusiách nevedia. „Podľa mňa OBSE nedostalo od ministra Lajčáka plnohodnotnú odpoveď. Ide totiž o dve rozdielne veci - jednou sú neprimerane vysoké odškodnenia za tzv. poškodenie mena podľa občianskeho práva a druhou hrozba väzby za poškodenie mena a ohováranie podľa trestného práva. Keď minister Lajčak tvrdí, že sa o tom diskutuje, tak o oboch právnych normách? či len o jednej?," pýta sa Pavol Múdry z medzinárodného tlačového inštitútu. „A najmä na akej úrovni sa diskutuje? Kto sú "experti" ktorí diskutujú? A aký je výhľad do budúcnosti?," pýta sa Múdry, ktorý si myslí, že to bola len odpoveď pre odpoveď a OBSE nás bude v svojich reportoch v tejto súvislosti ešte dlho periodicky spomínať.
„"Dúfam, že diskusie, ktoré sa o týchto témach už na Slovensku začali, čoskoro povedú k významnej reforme a že bude stanovená hranica odškodňovania," píše v správe Dunja Mijatović.