Print this page

V Turecku zadržali dvoch novinárov, vinia ich zo špionáže FB zatknutých novinárov

Turecká polícia dnes zadržala dvoch novinárov. Obaja boli predvedení na výsluch v súvislosti s vyšetrovaním údajnej "politickej a vojenskej špionáže", informovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

 

Ismaila Dukela, ktorý pracuje pre televíznu stanicu TELE1, a Müyesser Yildizovú zo spravodajského servera OdaTV, vypočúva protiteroristická polícia.

Yildizovú, ktorá píše o vojenských témach, zadržali vyšetrovatelia potom, čo u nej vykonali domovú prehliadku, informoval server OdaTV.

Turecké úrady už v máji obvinili sedem novinárov, vrátane dvoch práve z OdaTV, z porušenia zákonov týkajúcich sa spravodajských služieb. Stalo sa tak v súvislosti s tým, že informovali o smrti dôstojníka spravodajskej služby, ktorý bol údajne zabitý v Líbyi. Proces s týmito novinármi by mal začať ešte tento mesiac.

Turecko je podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) jednou z krajín, ktorá väzní najviac novinárov. Podobne sú na tom napríklad Saudská Arábia či Čína. Trestné stíhanie zažili v posledných rokoch desiatky zamestnancov najmä opozičných médií. Podľa tureckého syndikátu novinárov sa v súčasnej dobe v tureckých väzniciach nachádza až 85 novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov.

Tresty vynášajú turecké súdy nad kritikmi režimu za podporu teroristickej organizácie alebo za propagandu terorizmu, vinia ich z toho, že pomáhali strojcom nevydareného vojenského puču z júla 2016. Pred súdom novinári často končia aj kvôli urážke prezidenta.