Print this page

Maďarskému webu index.hu hrozí strata nezávislosti, varoval šéfredaktor Ilustr. foto: Omediach.com

Maďarskému nezávislému spravodajskému serveru index.hu hrozí, že "kvôli vonkajším vplyvom" stratí svoju nezávislosť. Podľa agentúry Reuters to povedal šéfredaktor portálu Szabolcs Dull. Index je najväčším spravodajským serverom v Maďarsku, ktorý zostáva kritický voči premiérovi Viktorovi Orbánovi.

 

Szabolcs Dull vo svojom vyhlásení neuviedol žiadne detaily, naznačil však že v serveri dochádza k "pokusom o určitú reorganizáciu". Novinári pracujúci pre portál sa už od roku 2018 sťažujú, že so zmenou majiteľa spoločnosti, ktorá má na serveri na starosti predaj reklamného priestoru, začala byť ohrozená ich schopnosť informovať o dianí v krajine nezávisle.

"Sme zasiahnutí vonkajším vplyvom, čo by mohlo viesť až k zániku redakcie," napísal Dull vo vyhlásení, ktoré podpísalo takmer 90 zamestnancov servera index.hu. "Zamestnanci a nezávislosť Indexu sú vo vážnom ohrození," dodal podľa agentúry AP. O osude spravodajského serveru by podľa vyhlásenia mohlo byť rozhodnuté v najbližších dňoch. "Budeme vás o vývoji informovať ... ako dlho budeme môcť," dodal šéfredaktor.

Už pred dvoma rokmi server zverejnil barometer, na ktorom sa uvádzalo, či je portál slobodný alebo nie. Na výber boli tri možnosti: nezávislý, v ohrození a nie je nezávislý. V nedeľu pritom prvýkrát ručička barometra ukázala na nápis "v ohrození".

Viktor Orbán podľa kritikov už od nastúpenia do úradu premiéra v roku 2010 sa usiluje o rozšírenie vplyvu na médiá prostredníctvom legálnych právnych nástrojov, zmeny vlastníctva aj nasmerovania peňažných tokov z reklamy k lojálnym médiám. Kvôli porušovaniu princípov demokracie a právneho štátu čelí Orbánova vláda dlhodobo kritike zo strany Európskej únie aj Rady Európy.