Print this page

Poľskí veriaci cez inzerát prosia pápeža o zásah v poľskej cirkvi Reprofoto youtube Vatikan News

Skupina poľských katolíkov prostredníctvom celostránkového inzerátu v talianskom ľavicovom denníku La Repubblica vyzvala pápeža Františka k zásahu voči hlbokému mlčaniu poľských biskupov ku škandálom so sexuálnym zneužívaním detí. Denník vychádza v polmiliónovom náklade. Vatikán podľa agentúry AP uviedol, že pápež František o výzve vie.

 

"Naprav našu cirkev! Prosíme Ťa!" hovorí sa vo výzve Františkovi, o ktorej informovala tiež agentúra AFP, poľská televízia Polsat či denník Gazeta Wyborcza. Ten pripomenul, že na sviatok apoštolov Petra a Pavla sa do Vatikánu zišli biskupi z Talianska a ďalších krajín.

"Budú mať príležitosť zoznámiť sa s výzvou k svätému otcovi," povedala denníku iniciátorka akcie Justyna Zornová, katolíčka z Gdynia a matka troch detí, ktorá zorganizovala dve demonštrácie pred sídlom Gdanskeho arcibiskupa a sídlom pápežského nuncia v Poľsku. Navrhla tiež list pápežovi, pod ktorý sa podpísali viac ako dve tisícky veriacich. Vytlačenie výzvy cez celú tlačovú stránku stálo podľa denníka 7500 eur, na ktoré sa na internete zložilo 638 veriacich.

Výzva nabáda pápeža, aby sa zaoberal situáciou v poľskej cirkvi, "kde boli potvrdené prípady pedofílie, ale lojalita voči inštitúcii je slepá a hluchá, dôležitejšia ako blaho obetí".

"Chýbajúca rozhodná reakcia cirkevnej hierarchie voči oznámeniam o trestuhodnom správaní, pripisovaný niektorým biskupom, je príčinou verejného pohoršenia a škodí cirkvi. Rozbíja jej jednotu, pretože nás delia na tých, ktorí majú starosť o povesť inštitúcie, a tých, ktorým na srdci leží blaho obetí . Prosíme o zásah Vatikánu. Vyzývame ťa, svätý otče, zahojí rany! Dosť bolo krívd, "hovoria vo výzve" veriaci cirkvi v Poľsku".

"Počítam s tým, že po uverejnení výzvy pápežovi Františkovi v talianskej tlači príde do Poľska pápežská komisia, skladajúca sa z duchovných a laikov, ktorá na mieste preverí, čo sa deje v poľskej cirkvi," povedala Justyna Zornová.

Veriaci, ktorí sa obrátili na pápeža Františka, na svojich webových stránkach zdôrazňujú, že kritika katolíckej cirkvi je v Poľsku naďalej tabu: "Pokusy o vyvolanie znepokojenia a odporu voči zlu v cirkvi sú považované za útok na cirkev a tých, kto sa odvážia prehovoriť, za nepriateľov cirkvi. "

Výzva pápežovi prišla medzi dvoma kolesami poľských prezidentských volieb, v ktorých vládna strana, podporujúca súčasného prezidenta Andrzeja Dudu, čelia kritike, že škandály v cirkvi pominú.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni uviedol, že pápež je o výzve informovaný a modlí sa za tých, ktorí mu ju adresovali. "Cirkev musí urobiť všetko, aby kánonické normy boli uplatnené, prípady zneužitia objasnené a vinníci zločinov potrestaní," zdôraznil.

Pápež vlani novelizoval cirkevné predpisy, aby trestali biskupov za ochranu násilníkov, zatiaľ čo predtým Vatikán po desiatky rokov zatváral oči nad miestnymi prelátmi, ktorí nedokázali ochrániť svojich veriacich pred predátormi, pripomenula AP. Normy teraz obsahujú podrobné kroky pre vyšetrovanie nedbanlivosti biskupov, ale aj ustanovenia, ktoré majú chrániť tých, kto na neprístojnosti upozornia. Zatiaľ sa však vie len o hŕstke biskupov, ktorých počínanie Vatikán takto vyšetruje.

František minulý týždeň vymenoval nového správcu jednej diecézy v Poľsku, kde miestny biskup čelí obvineniam, že chránil kňaza, o ktorom vedel, že sexuálne zneužíva deti. Rozhodnutie nasledovalo po tom, čo sa vedenie poľskej katolíckej cirkvi rozhodlo odovzdať prípad biskupa Edwarda Janiaka Vatikánu.