Print this page

Bývalí novinári denníka Vedomosti ohlásili nový mediálny projekt Foto: V Times

Novinári, ktorí na protest proti cenzúre odišli v júni z predného ruského ekonomického denníka Vedomosti, ohlásili založenie nového mediálneho projektu.

 

Spravodajský server ponesie názov VTimes a svoju činnosť začne na jeseň, informovala agentúra Interfax.

Päť zástupcov šéfredaktora denníka podalo v polovici minulého mesiaca výpoveď na protest proti vymenovanie Andreja Šmarova šéfredaktorom denníka. So Šmarovom, ktorého potvrdil vo funkcii nový vlastník, viedla redakcia v uplynulých mesiacoch tvrdý spor kvôli cenzúrnym zásahom, ktoré sám Šmarov podľa novinárov redakcii vysvetľoval usmerneniami z Kremľa. Úrad ruského prezidenta akékoľvek zasahovanie do chodu redakcie poprel.

"Tým, že sa vedenie denníka Vedomosti zrieklo zásad kvalitnej žurnalistiky, nás prinútilo k odchodu z redakcie, v ktorej sme strávili mnoho rokov. Veríme však, že Rusko viac ako inokedy potrebuje predovšetkým nezávislé zdroje informácií, ktorým je možné dôverovať, platformy pre slobodnú výmenu názorov a odbornú expertízu," napísali redaktori na stránkach chystaného projektu VTimes.

Zaoberať sa hodlajú nielen témami známym čitateľom denníka Vedomosti, ale aj zdravotníctvom, životným prostredím, udržateľnou spotrebou či ľudským kapitálom. Spustenie projektu je plánované na jeseň, presný dátum autori však neuviedli.

Vedomosti boli donedávna považované za jedno z mála významných médií, ktoré nie sú pod priamou kontrolou úradov či podnikateľov blízkych Kremľa.