Print this page

V Mexiku bol zavraždený štvrtý novinár od začiatku roka Ilustr. reprofoto RFE

V Mexiku bol v nedeľu zavraždený už štvrtý novinár od začiatku roka. Pablo Morrugares riadil spravodajský web PM Noticias. Zavraždený bol spolu s policajným telesným strážcom v meste Iguala v juhozápadnom mexickom štáte Guerrero, informovala dnes agentúra Reuters.

Ozbrojenci začali paľbu po polnoci miestneho času (po 7:00 SELČ) v reštaurácii, kde Morrugares večeral spolu s policajtom, ktorý ho mal chrániť. Spravodajský server, ktorý zavraždený novinár viedol, pokrýval najmä kriminalitu a prácu polície.

Morrugares krátko pred svojou smrťou informoval o zločine, miestneho supermarketu, pri ktorom si podľa miestnych médií vymedzovali sféry vplyvu tamojšie gangy.

Novinárovi bola pridelená policajných ochrana po tom, čo spolu so svojou ženou prežili iný vražedný útok v roku 2016.

Mexiko patrí medzi najnebezpečnejšie krajiny pre novinársku prácu. Od roku 2000 tam bolo zabitých viac ako 100 žurnalistov pri násilných činoch súvisiacich s obchodom s drogami a politickou korupciou. Väčšina týchto zločinov zostáva nepotrestaná.

Tento rok v máji bol v severomexickom meste Obregon spoločne s mestským policajtom zavraždený novinár Jorge Armenta. V apríli bol v Acapulko nájdený iný mŕtvy nezvestný novinár a na konci marca bola ubitá novinárka v štáte Veracruz na východe Mexika.

Organizácia Reportéri bez hraníc radí Mexiko na rebríčku 180 krajín v otázke slobody tlače na 143. miesto.