Print this page

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov, mali pracovať pre ruskú tajnú službu Ilustr. foto MZV

Zamestnanci ruskej ambasády podnikali na Slovensku špionáž pod diplomatickým krytím, upozornil Denník N.

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov.  Denníku N to potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Podľa serveru aktuality.sk pracovali pre ruské tajné služby.

Moskva na krok slovenského strany zareaguje "zrkadlovo", uviedlo podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo zahraničia.

"Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensk," povedal Tomaga. Podľa informácií slovenských spravodajských služieb bola činnosť ruských diplomatov v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

"Navyše došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzulátu v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil Tomaga. Bližšie podrobnosti neuviedol.

Začiatkom leta Denník N napísal, ako ruská tajná služba FSB zneužila slovenské víza pri atentáte v Berlíne.

Podozrivý komplic z vraždy čečenského azylanta sa do Nemecka v lete 2019 dostal vďaka slovenským vízam, ako zistili investigatívci z Bellingcatu. Vypýtal si ich na konzuláte v Petrohrade pod falošným menom Roman Davydov. Ani jeden údaj v jeho žiadosti o víza však nebol pravdivý, napísal Denník N.

Hovorca MZV zdôraznil, že Bratislava má aj naďalej záujem na rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom, avšak "činnosť a pôsobenie ruských diplomatov na Slovensku musí byť v súlade s Viedenským dohovorom a obvyklými princípy".

Rozhodnutie o vyhostení padlo už minulý týždeň a traja diplomati musia Slovensko opustiť do konca tohto týždňa.