Print this page

Začína sa memoriál Stopami ukrývaných detí (VIDEO) Foto: Post Bellum

Po stopách malých hrdinov, ktorí sa skrývali pred transportom do koncentráku až do Čierneho Balogu pripomenúť si vypuknutie Slovenského národného povstania.

Inšpirovaní známym memoriálom Vrba - Wetzler sa v občianskom združení Post Bellum rozhodli pripraviť týždňový memoriál s názvom „Stopami ukrývaných detí“. Založený je na skutočnom životnom príbehu pamätníka, vtedy 12 ročného Pavla Eliho Vaga, jeho staršej sestry Ester a ďalšej rodiny, ktorí počas 2. svetovej vojny prežili len vďaka ľuďom, ktorí sami riskovali svoje životy, aby ich zachránili.

Od 24. do 30. augusta prejdú účastníci a účastníčky memoriálu viac ako 100 kilometrov miestami, kadiaľ putovali súrodenci od chvíle, keď opustili svoj domov vo Vrútkach až do dňa, keď sa znovu mohli v osade Sihla slobodne pohybovať. Väčšina trasy povedie krásnymi miestami Podpoľania, kde Eli ako dieťa prežil to, čo si dnes slovenská verejnosť nevie ani predstaviť. Dnes, už deväťdesiatročný Eli, ktorý žije v Izraeli, sa mal podujatia zúčastniť aj osobne. Cestovné obmedzenia kvôli pandémii COVID-19 však spôsobili, že sa s účastníkmi memoriálu spojí online a spolu budú môcť prežiť jeho strastiplný príbeh a cestu v úplne novej, ale najmä pozitívnej verzii.

„Memoriálom si môžeme spoločne pripomenúť osudy ľudí, ktorým sa nepodarilo prežiť vďaka hŕstke tých, ktorí sa zachránili a o tragických udalostiach sú schopní a ochotní rozprávať,“ hovorí riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková. „Vojna a nenávisť nerozlišuje svoje obete. Sú medzi nimi ženy, muži, mladí, starí aj deti. Našou, dúfam že nie neskromnou ambíciou, je vytvoriť tradíciu a komunitu, ktorá sa bude stretávať na memoriáli každoročne a pripomínať si obete, na ktorých príbehy nesmieme zabudnúť. Veľmi si vážime, že nezabúdajú ani dôležité osobnosti. Prvý ročník memoriálu sa svojou aktívnou účasťou rozhodla podporiť aj pani veľvyslankyňa Spojených štátov amerických na Slovensku Bridget Brink, ktorá s nami bude kráčať v piatok, 28. augusta, v oblasti Kamenistej doliny, z Chaty Tri vody k horárni Hrončok.“

Memoriál vyvrcholí 29. augusta 2020, symbolicky, v deň, keď si celé Slovensko pripomína vypuknutie Slovenského národného povstania. Pri tejto príležitosti Post Bellum organizuje spomienkové podujatie, ktoré sa uskutoční od 18.00 hodiny v kultúrnom dome v Čiernom Balogu. „Nesmierne nás teší, že účasť prisľúbil aj podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga a Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Vnímame to ako jasný signál, že dokumentovaniu príbehov 20. storočia patrí významné miesto aj v našej novodobej histórii,“ dodáva Sandra Polovková.

„Deportácie a rasová nenávisť, ktorá na našom území panovala v rokoch 1939 - 1945 sú najtemnejšou súčasťou našej histórie. Je našou povinnosťou si pripomínať tých, ktorí boli zavraždení a rovnako tých, ktorí utekali a museli sa ukrývať. Je to dlh k našim predkom a rovnako dlh budúcim generáciám, aby sme nikdy nezabudli, a aby sa nikdy neopakovala história. Preto je mi cťou zúčastniť sa tohto podujatia,“ zdôrazňuje podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga.

Podujatím účastníkov prevedie Michael Szatmary a vystúpi hudobná skupina Mojše Band. Vstup na podujatie je voľný.

Program memoriálu:
23. 8. – príchod do Vrútok (registrácia, zoznámenie, inštrukcie, ubytovanie)
24. 8. – Vrútky – Martin – Šaľa (pešo 14 km)
25. 8. – Šaľa – Sereď, Múzeum holokaustu – Nitra – Šaľa (pešo 30 km)
26. 8. – Nitra – Zvolen – Radvaň – Banská Bystrica – okolie Ľubietová (pešo 5 km)
27. 8. – okolie Ľubietová – okolie Chata pod Hrbom (pešo 25 km)
28. 8. – Chata pod Hrbom – sedlo Jasenová – Hrončok horáreň, Kamenistá dolina (pešo 14 km)
29. 8. – Kamenistá dolina – Sihla – Čierny Balog (pešo 25 km)
30. 8. – Čierny Balog – Banská Bystrica (autobusom)

Jednotlivé zástavky trasy sú znázornené aj na priloženej mape.