Print this page

Nové špekulácie o zlom zdravotnom stave, či dokonca smrti severokórejského diktátora Kim Čong-una sa v posledných dňoch objavili v niektorých britských bulvárnych denníkoch a ďalších svetových médiách. Denník Daily Mail citoval juhokórejského experta Čang Song-mina, podľa ktorého je Kim už od apríla v kóme a všetky záznamy o jeho vystúpeniach na verejnosti od tej doby boli sfalšované.

Čang Song-min, ktorý pôsobil ako poradca juhokórejského exprezidenta Kim Te-džunga, sa domnieva, že vedenie krajiny od Kima teraz postupne preberá jeho mladšia sestra Kim Jo-Čong. Juhokórejská rozviedka minulý týždeň uviedla, že Kimova sestra získala väčšie právomoci a je teraz "de facto druhou najvyššie postavenou predstaviteľkou krajiny". Kim Jo-Čong má vraj teraz na starosti okrem iného vzťahy KĽDR so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou.

Podľa Čang je takýto krok v histórii KĽDR bezprecedentný a môže znamenať len dve veci: buď je diktátor ťažko chorý, alebo došlo v krajine k prevratu. "Ja sa domnievam, že je Kim v kóme, ale jeho život ešte neskončil," napísal Čang na facebooku.

"Ešte nebola vytvorená nástupnícka štruktúra, takže do popredia sa dostala Kim Jo-Čong, pretože mocenské vákuum nemôže byť udržiavané veľmi dlho," dodal Čang, podľa ktorého sú videonahrávky a fotografie s Kimom z poslednej doby falošné. Naposledy sa Kim údajne objavil na zasadnutí vládnucej Kórejskej strany práce minulý týždeň.

 

Viacero pozorovateľov, ktorí sa dlhodobo zaoberajú situáciou v KĽDR, ale Čangove komentáre považuje za absurdné. Juhokórejský server Sinmunko uviedol, že Čang hovoril o vážnych zdravotných problémoch Kima už v prvej polovici tohto roka a teraz sa snaží potvrdiť pravdivosť svojich predchádzajúcich výrokov. Ďalší experti na Severnú Kóreu pripomenuli, že aj rôzne špekulácie pochádzajúce od juhokórejských tajných služieb sa v minulosti ukázali byť mylné.

Podobný názor ako Čang Song-min naopak vyjadril Roy Calley, ktorého britský bulvárny denník Daily Express označuje za experta na KĽDR a ktorý túto krajinu opakovane navštívil. "Ak je stále ešte nažive, slabne. Myslím si, že v blízkej budúcnosti môžeme očakávať zmenu vedenia KĽDR," vyhlásil podľa Daily Expressu Calley.

Keby bol severokórejský vodca v poriadku, potom by podľa neho bolo spomínané odovzdanie časti právomocí nemysliteľné. "Kim Čong-un sa nikdy netešil dobrému zdraviu a ja si neviem predstaviť, že by prirodzene dovolil, aby sa niečo také stalo," citoval Calleyho denník Daily Express.

Kim Čong-un, ktorý má okolo 36 rokov, sa tento rok na verejnosti objavil len niekoľkokrát. V apríli sa rozšírili správy, že podstúpil neúspešnú operáciu srdca, po ktorej zostal v kritickom stave.

Podstatne častejšie je naopak v poslednej dobe vidieť jeho sestru Kim Jo-Čong, ktorá napríklad v júni vydala rozkaz, aby bol vyhodený do povetria styčný úrad oboch kórejských štátov. Kim Jo-Čong tiež pohrozila Južnej Kórei bližšie nešpecifikovanú vojenskou akciou; neskôr KĽDR túto vyhrážku odvolala.

Podľa niektorých analytikov sa ale diktátor Kim prevedením časti zodpovednosti na svoju sestru a niekoľko ďalších blízkych poradcov snaží len zabrániť tomu, aby na neho bola zvaľovaná vina v prípade politických nezdarov.

Ďalší politológovia podľa denníka Daily Mail si myslia, že Kim a jeho sestra hrajú "dobrého a zlého policajta", čo chcú využiť pri rokovaní so zahraničnými mocnosťami po kolapse jadrových rozhovorov Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.