Print this page

Údajní spolupáchatelia útoku na Charlie Hebdo sú pred súdom Reprofoto youtube Fox News

V Paríži začal proces so skupinou 14 ľudí obžalovaných z podielu na atentátoch na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod s potravinami v januári 2015. Pri útokoch prišlo o život 17 ľudí a tiež trojica islamistických útočníkov, ktorých usmrtila polícia.

 

K súdu sa dostali ich údajní komplici, podľa prokuratúry útočníkom poskytli logistickú podporu.

Podľa agentúry Reuters obžalovaných do zaplnenej súdnej siene priviedli policajti. Svoje pozície v miestnosti predtým zaujali príslušníci bezpečnostných zložiek s kuklami na hlave a v nepriestrelných vestách.

Skupina obžalovaných čelí podozreniu, že logisticky podporovala bratov Cherif a Saida Kouachiových, ktorí 7. januára 2015 pri útoku na parížsku redakciu zabili dvanásť ľudí. Podľa žalobcov pomáhali aj Amédymu Coulibalymu, ktorý v nasledujúcich dvoch dňoch zavraždil policajtku a štyroch rukojemníkov v obchode s kóšer potravinami na východe francúzskej metropoly.

Parížske útoky pred viac ako piatimi rokmi spustili celú vlnu atentátov spáchaných islamskými radikálmi, s viac ako 250 obeťami. Len pri útoku na Charlie Hebdo bolo zabitých 12 ľudí. Časopis dnes znovu uverejnil karikatúry proroka Mohameda, ktoré už pri prvom zverejnení takmer desať rokov pred atentátmi vyvolali hnev medzi moslimami na celom svete.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok z Libanonu odkázal, že Francúzsko na vraždenie nezabudne. "Satira nie je kázanie nenávisti," zdôraznil Macron.

Proces pred zvláštnym súdom, ktorý má trvať do 10. novembra, bol pôvodne naplánovaný na leto, ale bol odložený kvôli epidémii koronavírusu. Trestný senát má vypočuť 144 svedkov a 14 znalcov.

Najťažšie obvinenia zo spoluúčasti na teroristických útokoch, za čo hrozí až doživotný trest väzenia, sa týkajú napríklad Coulibalyho priateľa Aliho Rizy Polata. Ten je podozrivý, že pri príprave útokov zohral kľúčovú úlohu obstaraním zbraní, ktoré použila trojica teroristov.

Traja z obžalovaných na súde nebudú: Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová a bratia Mohamed a Mehdi Belhoucineovi niekoľko dní pred útokmi odcestovali do oblasti Iraku a Sýrie. Vraj zahynuli, ale ich smrť nebola nikdy oficiálne potvrdená a stále na nich platí zatykač.

Podozriví sú obžalovaní okrem iného z terorizmu, členstva v teroristickej organizácii a dodávania zbraní útočníkom.