Print this page

Merkelová: Navaľného otravu spôsobila nervovo paralytická látka novičok Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

K otrave ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného bola podľa všetkého použitá nervovo paralytická látka zo skupiny novičok. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil hovorca kancelárky Angely Merkelovej, to oznámila nemecká vláda.

Berlín chce v prípade postupovať spoločne s Európskou úniou i Severoatlantickou alianciou a od Moskvy požaduje neodkladnej vysvetlenie. Navaľnyj sa lieči na berlínskej klinike Charité, kam bol minulý mesiac v bezvedomí dopravený s príznakmi otravy z Ruska.

"Na popud berlínskej kliniky Charité vykonalo toxikologický rozbor vzoriek od Alexeja Navaľného zvláštne laboratórium nemeckej armády. Tu bola nad všetku pochybnosť zistená nervovo paralytická látka zo skupiny novičok," oznámila nemecká vláda.

Berlín považuje za desivé, že sa Navaľnyj stal v Rusku obeťou chemického útoku. "Spolková vláda útok čo najdôraznejšie odsudzuje. Od ruskej vlády požaduje neodkladné vysvetlenie tejto udalosti," oznámila nemecká vláda.

Kabinet tiež oznámil, že nemecké ministerstvo zahraničia o výsledku laboratórnych testov upovedomí ruského veľvyslanca a že vec aj ďalší postup prerokuje s partnermi v Európskej únii a NATO. Poradiť sa chce o "zodpovedajúcej spoločnej reakcii". Nemecká vláda sa chce obrátiť aj na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas následne spoločne s ministerkou obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou predstúpil pred novinárov a oznámil, že Berlín si popoludní kvôli otrave k naliehavému rozhovoru predvolal ruského veľvyslanca. "Bola mu opäť oznámená dôrazná žiadosť nemeckej vlády o plné a úplne transparentné objasnenie pozadia teraz preukázateľnej otravy Alexeja Navaľného," povedal Maas.

O prípade otravy napoludnie rokovala Merkelová s Maasom, Krampovou-Karrenbauerovou, ministrom vnútra Horstom Seehoferom a ministerkou spravodlivosti Christine Lambrechtovou.

O výsledku rozborov z vojenského laboratória bola ešte pred zverejnením vyhlásenia informovaná manželka Navaľného a tiež lekári, ktorí sa o ruského opozičníka starajú. Jeho zdravotný stav sa podľa posledných dostupných správ síce zlepšuje, zostáva ale vážny.

Hoci ruskí lekári, ktorí sa o Navaľného starali, otravu odmietli a poukázali na možné problémy s metabolizmom, laboratórne testy po prevoze do Nemecka našli stopy otravy. Charité k tomu uviedla, že zistené nálezy nasvedčujú intoxikácii látkou brzdiacou účinok cholínesterázy, čo je enzým, ktorý je kľúčový pri prenose nervových impulzov v organizme. Konkrétnu látku ale Charité neurčila.

O tom, že by to mohol byť novičok, začali médiá špekulovať čoskoro po oznámení berlínskej kliniky. Novičok nevylúčil ani magazín Der Spiegel, ktorý na odhalenie pozadia prípadu spolupracoval s investigatívnym webom Bellingcat. Der Spiegel uviedol, že zdravotný kolaps Navaľného pripomína otravu bulharského obchodníka so zbraňami Emilijana Gebreva, ktorý bol podľa bulharskej prokuratúry v apríli 2015 otrávený "neidentifikovateľnou organofosforovou látkou". Prokuratúra vtedy uviedla, že Bulharsko v tom istom roku trikrát navštívil Rus menom Sergej Fedotov, a to aj v čase, keď bol Gebrev otrávený.

Ruský portál Fontánka označil Fedotova za agenta ruskej vojenskej tajnej služby GRU a za osobu podozrivú aj v prípade otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v anglickom Salisbury. Ten bol podľa britských vyšetrovateľov v roku 2018 otrávený novičokom, za páchateľa boli označení agenti GRU.