Print this page

Šéfredaktor Aktuality.sk: Som hrozne sklamaný a smutný! Reprofoto RTVS

"Som hrozne sklamaný a smutný!" napísal počas čítania rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej šéfredaktor webu Aktuality.sk, kde zavraždený novinár pracoval.

"Súd pre nedostatok dôkazov neuznal Kočnera a Zsuzsovú vinnými z vraždy Jana a Martiny. Hoci som sklamaný, nerezignujeme! Toto nie je koniec. Ani zďaleka. Som presvedčený, že Kočner dal zavraždiť Jana Kuciaka!" napísal Peter Bardy na facebooku.

K pojednávaniu sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Igor Matovič.

 

Podrobnosti: Sudkyňa naživo číta rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka (VIDEO)

"Som z toho znechutený... Odvolanie určite pôjde," povedal pre novinárov po skončení pojednávania otec Jána Kuciaka, ktorý s manželkou odišli zdrvení už počas čítania rozsudku. "Sme sklamaní, vyzerá to, že niekto z pozadia ťahá nitky ďalej. Po porade s právnikmi sa odvoláme. Budeme bojovať ďalej. Janko to robil nie pre seba, nemal z toho nič. Robil to pre Slovensko. Prosím novinárov, aby sme šli do toho a bojovali za nich," povedala pre RTVS Zlatica Kušnírová.

„Očakávali sme spravodlivý trest pre obžalovaných za činy, ktoré sa im pripisujú. V právnom štáte má každý právo na spravodlivý proces a rozsudok, ktorý musí byť vždy založený na dôkazoch. O vine a nevine rozhoduje súd, ktorý dnes rozhodol takto. Všetci v redakcii, ako aj v celej spoločnosti Ringier Axel Springer stále veríme, že všetci páchatelia, ktorí sa podieľali na vražde Jána a Martiny budú spravodlivo potrestaní,“ povedal Michal Maruška COO vydavateľstva Ringier Axel Springer SK,v ktorom Kuciak pracoval.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes uznal vinným len jedného z trojice zvyšných obžalovaných v kauze vraždy novinára a jeho priateľky. Odsúdeným je pomocník vraha Tomáš Szabó. Súd naopak oslobodil spod obžaloby Kočnera, ktorý si podľa žalobcu Kuciakovu vraždu objednal, a tiež Alenu Zsuzsovou, ktorá bola podľa obžaloby sprostredkovateľka vraždy. "Marian Kočner a Alena Zsuzsová sa oslobodzujú spod obžaloby," prečítala predsedníčka Ružena Sabová. Skutok sa podľa súdu stal, ale nie je preukázané, že ho spáchali títo dvaja. Voči tomuto verdiktu v najsledovanejším súdnom procese v novodobých dejinách krajiny, ktorý si z obžalovaných vypočul len Kočner, sa možno odvolať.

"O nevine Kočnera a Zsuzsovej rozhodli dvaja členovia senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, ktorí prehlasovali predsedníčku Ruženu Sabovú. Matel aj Stieranka zároveň pripravovali zdôvodnenie rozsudku. Prehlasovanie predsedníčky senátu v takejto rozsiahlej veci je na súde neobvyklé, keďže je to práve predsedníčka, ktorá ako jediná podrobne študuje celý spis," napísal Denník N.

Ďalší dva z celkového počtu piatich pôvodne obvinených v kauze, vrátane Kuciakovho vraha, už skôr priznali vinu a boli súdení samostatne.