Print this page

Vrahovom novinára Chášukdžího zmiernili trest Foto: RBH

Saudskoarabský prokurátor dnes ohlásil nový verdikt v kauze vraždy novinára a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího.

Päť ľudí odsúdených za vraždu pôvodne na trest smrti dostalo nové 20-ročné väzenie. Zvyšní traja odsúdení dostali tresty v rozpätí od siedmich do desiatich rokov väzenia. Informovala o tom stanica Al-Arabíja. Saudskoarabská agentúra SPA napísala, že verdikt je konečný.

Kvôli vražde spáchanej v roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule bolo v Saudskej Arábii vyšetrovaných 31 ľudí. Z nich 21 bolo zatknutých a proces potom začal s 11 z nich. Konal sa ale za zatvorenými dverami a podľa kritikov nezodpovedal medzinárodným štandardom. Prokuratúra pre päticu súdených požadovala tresty smrti.

Vlani v decembri Rijádsky trestný súd vyniesol tresty smrti nad piatimi ľuďmi usvedčenými podľa vtedajšej správy z priamej účasti na vražde. Ďalší traja dostali tresty väzenia v celkovej dĺžke 24 rokov a traja zvyšní potom boli oslobodení.

Chášukdžího deti tento rok vrahom odpustili, čo päticu odsúdencov zachránilo pred vykonaním trestov smrti, ale rozhodnutie o vine sa nezmenilo.

Likvidácia Chášukdžího, ktorý si prišiel na konzulát vybaviť osobné doklady a ktorého telo sa doteraz nenašlo, obrátilo pozornosť sveta na korunného princa Muhammada bin Salmána. Mnohé štáty sú toho názoru, že práve on dal k zabitiu nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmieta.

Ďalší proces začal tento rok v Turecku, ktoré súdi za vraždu 20 ľudí v ich neprítomnosti, medzi nimi aj bin Salmanových spolupracovníkov. V Turecku je najvyšší možný trest doživotie.