Print this page

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO) Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

S odkazom na starostku mesta v americkej Alabame, kde spisovateľ žil, a pohrebný ústav o tom informovala agentúra AP.

"S hlbokým zármutkom oznamujem úmrtie nášho drahého priateľa Winstona Grooma," napísala na facebooku starostka mesta Fairhope Karin Wilsonová a uviedla, že jej komunita "prišla o významného autora". Podľa televíznej stanice CNN starostku o úmrtí informovala spisovateľova rodina, neoznámila jej však, za akých okolností Groom zomrel. "Teraz nemám žiadne podrobnosti, ale zomrel (v stredu) večer," oznámila Wilsonová.

Groom v roku 1965 úspešne doštudoval Alabamskú univerzitu, následne štyri roky slúžil u armády. Nasadený bol aj vo vojne vo Vietname. Po návrate do domoviny písal pre denník The Washington Star a podľa svojej alma mater, ktorá ho označila za "legendu", sa potom venoval písaniu.

Groomovým najslávnejším dielom je bezpochyby Forrest Gump o prostoduchom mužovi, ktorý sa pripletie k významným udalostiam amerických dejín 20. storočia. Kniha vyšla v roku 1986. Vo filmovej adaptácii z roku 1994 hlavného hrdinu stvárnil Tom Hanks. Snímka si vyslúžila 13 nominácií na Oscara, tvorcovia si ich odniesli šesť, vrátane ceny za najlepší film.

Guvernérka Alabamy Kay Iveyová uviedla, že Grooma si budú ľudia pre jeho klasické dielo vždy pripomínať. "Alabama prišla o jedného z našich najtalentovanejším spisovateľov. Hoci sa na neho bude spomínať, pretože napísal Forrest Gump, Winston Groom bol talentovaný novinár a významný autor (publikácií) o americkej histórii," dodala Iveyová.