Print this page

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu Foto: Facebook Michal Havran

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Do prípadu zasiahla Generálna prokuratúra, podľa ktorej doterajší postup špeciálnej prokuratúry nebol nesprávny, a preto zrušila uznesenie o odmietnutí sťažnosti Havrana, ale aj o samotnom obvinení. Znamená to, že Havran viac obvinený nie je a stíhanie pokračuje už len vo veci, informuje denník SME.

V kritizovanom komentári Havran okrem iného o Kuffovi napísal: „Toto nie je kresťanstvo. Celkom nie. Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a potom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant.“

V komentári píše, že Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí, tvrdí, že to, čo Kuffa robí, sa čoraz viac ponáša na schizmatickú herézu, ktorá sa rozišla s teologickým myslením a reflexiou sveta a ponáša sa na milenaristické šialenstvo náboženských dobrodruhov.
Podľa advokátskej kancelárie Čarnoguský ULC autor článku uverejnenými prejavmi a tvrdeniami verejne hanobil katolícke náboženstvo, vieru a jej predstaviteľov. „Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin,“ napísala advokátska kancelária Čarnogurský ULC, ktorá okrem Kuffu zastupuje napríklad aj šéfredaktora proruského webu Hlavnespravy.sk, či šéfredaktora konšpiračného časopisu Zem a Vek.
Vyšetrovateľ NAKA začal vo februári tohto roka voči Havranovi trestné stíhanie, pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a pre prečin ohovárania.

Podľa stanoviska Generálnej prokuratúry z polovice septembra, ktoré má denník SME k dispozícii, námestník prokuratúry Jozef Szabó píše, že sporný článok ani zďaleka nemožno považovať za hanobenie či za taký, ktorý je namierený voči všetkým veriacim.

"Článok obvineného (Havrana) možno vnímať ako prejav jeho rozhorčenia a odvetnú reakciu na verejné vystupovanie poškodeného (Kuffu), ktorý je verejne známou osobou," cituje SME Szabóa, podľa ktorého práve médiá sú v demokratickej, slobodnej a modernej informačnej spoločnosti priestorom, kde prebieha najzásadnejšia debata o verejných záležitostiach.

"(Havran) svoje hodnotiace úsudky nevyslovuje bezdôvodne, ale majú svoj skutkový základ v predchádzajúcich kontroverzných vyhláseniach a vystúpeniach poškodeného (Kuffu)," píše Szabó.